TILKKUWAASAN LUENNOT

LUENNOT TILKKUPÄIVILLÄ 2022

Tällä sivulla on kuvattu TilkkuWaasassa kuullut viisi mielenkiintoista luentoa monipuolisista aiheista. Ensimmäinen luento alkoi heti avajaisten jälkeen ja seuraavat ohjelman mukaan tasatunnein. Luennot kestivät noin 45 minuuttia. Tapahtumaan osallistuvat saivat tulla kuuntelemaan, katselemaan, oppimaan uutta ja nauttimaan.

LAUANTAIN LUENNOT

10:45 – 11:30

Värit – uhka vai mahdollisuus?

Tiina Saaristo

Yllättävää tietoa väreistä. Miten saat lisää varmuutta värienkäyttöön? Näin vältät kolme tilkkutyön väreihin liittyvää sudenkuoppaa.
Tiina Saaristo on ahkerakätinen tilkkuharrastaja, joka on jakanut värikkäitä tilkkukokemuksiaan Tilkunviilaajan blogissa yli kymmenen vuoden ajan. Hän on kirjoittanut ahkerasti Tilkkulehteen ja jakanut lähes 1500 kuvaa tilkkutöistä ja työvaiheista myös Instagramissa @tilkunviilaaja -tilillään.

Kuva: Pasi Ohtonen

13:00 – 13:45

Avaruus sisällämme – Tieteestä inspiraatiota taiteeseen 

Annika Lund

Tekstiilitaiteilijana Annika Lund värjää omat kankaansa, joita hän käyttää konetikatuissa ja käsin kirjotuissa kankaisissa tauluissaan. Kuva-aiheet perustuvat hänen omiin piirustuksiinsa ja liikkuvat meren syvyyden ja kaukaisen avaruuden välissä. Taiteessaan hän sekoittaa reippaasti tiedettä ja mielikuvitusta symboliseen universumiin, jossa valo ja pimeys, kukat ja mytologiset hahmot ovat usein esiintyviä teemoja.
Luennossaan hän puhuu luovasta prosessistaan, joka usein alkaa tietystä ideasta, sanasta tai tiedonmurusta, joka kannustaa uuden oppimiseen ja vie jännittävälle luovalle tutkimusretkelle.

SUNNUNTAIN LUENNOT

10:00 – 10:45

Villan viemää

Anelma Lehto

Villa haastoi minut käsityötaiteen pariin jo vuonna 1999, jolloin ensimmäinen kipinä sytytti minut liekkeihin tätä materiaalia ja sen loputtomia mahdollisuuksia kohtaan. Vaikka tietoa ja oppia piti hakemalla hakea, yritystä on riittänyt tähän päivään asti, huopamaakari Anelma Lehto kertoo.
Minua innostaa luonnonmateriaalien yhdistämien ja eri tekniikoiden haltuunotto.
Haluan omalta osaltani jakaa tietoa tästä perinteisestä materiaalista ja sen uusista käsittelymuodoista ja käyttötavoista, jotka sopivat paremmin tähän päivään.
Vain luovuus on rajana.

12:00 – 12:45

Uniikkeja jakkuja tilkuista

Tuiri Aho

Tuiri Aho on koulutukseltaan mallisuunnittelija. Mielikuvitus ja ompelukone työkaluina hän luo värikkäitä kuviollisia jakkuja kaikenlaisista kankaista. Värit ovat hyvin tärkeitä Tuiri Aholle. ”Keräilen erivärisiä kankaanpaloja, joita yhdistelen makuni mukaan. Kokoan tilkut yhteen ja leikkaan kankaan kokonaisuudesta jakun tai takin. Lisään mahdollisesti applikointia mukaan korostamaan ideaani” kertoo Tuiri.

”Kun olen tehnyt yhden jakun, en toista prikulleen samanlaista osaa tehdä, sillä olen käyttänyt luovuuteni tähän ainoaan uniikkiin jakkuun. Lisäksi maalaan ja usein on syntynyt maalaus ensin ja sitten on syntynyt idea tehdä jakku samaan aiheeseen.”

14:00 – 14:45

Korsnäsin kiehtova paita

Anna-Maija Bäckman

Vaasalainen Anna-Maija Bäckman on toiminut Österbottens hantverk rf:n, Pohjanmaan ruotsinkielisen käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen, toiminnanjohtajana 35 vuotta. Eläkkeelle jäätyään hän on tehnyt yhdessä Marketta Luutosen kanssa kirjat Lankapaitoja ja muita asusteita, 2016 ja Virkkaajan vapaus, 2020. Anna-Maija on myös pitänyt aiheesta kursseja ja luentoja.
Luennolla tutustutaan lähemmin korsnäsinpaitoihin, niiden historiaan ja valmistustapaan. Korsnäsinpaita on kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta, pienestä kunnasta Vaasan eteläpuolelta. Korsnäsinpaidan tekee erityiseksi sen värikkyys ja koristeellisuus, kahden lankatekniikan: virkkauksen ja neuleen yhdistäminen samaan vaatteeseen sekä mielenkiintoinen valmistusprosessi. Ensimmäiset korsnäsinpaidat on valmistettu 1800-luvun puolenvälin jälkeen.

TAKAISIN TILKKUWAASA-SIVULLE