Tilkkutyösanasto englanti-suomi


Tilkkutyösanastoon on koottu englanninkielisissä tilkkutyöohjeissa ja muissa aiheeseen liittyvissä kirjoituksissa esiintyviä sanoja ja termejä. Sanasto perustuu yhdistyksen aiemmin kokoamaan sanaluetteloon, johon on lisätty termejä ja jokusia yksityiskohtaisempia selityksiä.

Sanastossa on nyt kirjaimilla A ja B alkavat sanat, mutta se täydentyy!

Ilmianna puuttuvat sanat tai termit (selityksineen) sähköpostitse: kysy.meilta (at) finnquilt.fi

A

accurate
tarkka, täsmällinen

add
lisätä

adjust
sopeuttaa, sopeutua, säätää

aid
apu, tuki, apuväline

Album Quilt / Autograph Quilt
“blokkialbumi,” “nimikirjoituspeitto”
Tilkkutyö, jossa on useita erilaisia ja yleensä eri ihmisten toteuttamia blokkeja. Yleisimmin albumityö annetaan muistoksi tai osoitukseksi ystävyydestä – joka blokissa voi esimerkiksi olla jonkun ystävän tai perheenjäsenen nimikirjoitus.

align
asettaa suoraan linjaan, jonkin rinnalle

allowance
saumanvara

alter
muuttaa, muokata

Amish Quilt
Amish-tilkkutyö
Joko amishien itsensä tekemä tilkkutyö tai työ, joka on samaan tyyliin toteutettu. Näissä töissä käytetään yksivärisiä, usein värikylläisiä kankaita ja paljon mustaa ja erittäin tummaa sinistä.

amount
määrä (puhuttaessa jostain, mitä ei pysty laskemaan kappaleina)

angle
kulma

annual
vuotuinen, vuosi-

annual meeting
vuosikokous

annually
vuosittain

applique
applikoida, applikointi, päällikeompelu
Koristeellinen yksityiskohta, joka toteutetaan ompelemalla kangaskuvio toisen kankaan tai tilkkupinnan päälle. Applikaatiokuvion saumanvarat piilotetaan usein kuvion sisään. Kuviot voi kiinnittää käsin ompelemalla, koneompeleella tai ne voi liimata tai kiinnittää kaksipuoleisella liimakankaalla.

raw edge applique
risareuna-applikaatio
Applikaatiokuvio leikataan sellaisenaan kankaasta ilman saumanvaroja ja kiinnitetään kankaaseen esimerkiksi kaksipuoleisen liimakankaan avulla. Ommellaan läheltä reunoja, joita ei siis ole käännetty.

freezer paper appliqué
lihakaupan paperin avulla applikoiminen
Lihakaupan paperin pystyy silittämään väliaikaisesti kiinni kankaaseen. Tässä tekniikassa halutun kuvion muotoinen paperi silitetään applikoitavan kankaan nurjalle puolelle. Kankaan voi tässä vaiheessa leikata saumanvarojen verran kuviota suuremmaksi. Saumanvarat taitetaan paperin reunan yli, jolloin kangas on täsmälleen halutun kuvion mutoinen.

bias strip appliqué
vinonauha-applikointi
Vinonauhan avulla on kätevä applikoida kapeita ja myös kaarevia muotoja. Esimerkiksi kukkavarret toteutetaan usein vinokaitaleapplikaationa.

reverse appliqué
alikeompelu
Kankaalle saadaan muodostumaan kuvio näinkin. Kankaan nurjalle puolelle kiinnitetään halutun värinen kangas. Kaksinkertaiseen kankaaseen tikataan kuvio ja päällimmäinen kangas leikataan pois läheltä ommelviivaa.

approach
lähestyä, saavuttaa

appropriate
sopiva, tarkoituksenmukainen

aquamarine
sinivihreä, akvamariininsininen

arrange
järjestää

arrangement
järjestys

ash-grey, ashen
tuhkanharmaa

assembly
asettelu, sommittelu, kokoaminen

assembly piecing
liukuhihnatyöskentely
Tilkut ja blokit voi ommella liukuhihnamaisesti työskennellen eli niin, että ompelee yhden ja saman vaiheen useaa blokkia varten peräkkäin. Erittäin tehokas tapa koota monta samanlaista tilkkublokkia. Jos vielä kaikki ommellaan välillä lankaa katkaisematta, puhutaan ketjussa ompelemisesta (chain piecing).

available
käyttökelpoinen, saatavissa oleva

B

background / background fabric
pohjakangas, tausta
Kangas, jolle applikoitavat palat kiinnitetään.

back side
nurja puoli

backing
(tilkkutyön) taustakappale, takakappale
Tilkkupeiton/Tilkkutyön alin pinta. Tilkkutyössähän on kolme kerrosta: tilkkupinta/etupuoli; vanu tai välikerros; taustakappale. Taustakappale voi olla kokonaan yhtä kangasta tai se voi myös olla tilkkutekniikoin toteutettu.

balance
tasapaino

bargain
erityisen edullinen, erikoistarjous

bargello
Bargello-tekniikassa kangaskaitaleet ommellaan pitkiltä sivuiltaan yhteen, raidalliseksi tilkkupinnaksi (tai umpinaiseksi putkeksi). Tästä leikataan pystysuuntaan kaitaleita, jotka ovat usein vaihtelevan levyisiä. Pystykaitaleet ommellaan uudelleen yhteen niin, että värit eivät enää ole kohdakkain. Valmiiseen bargello-pintaan muodostuu aaltomainen kuvio.

bark cloth
Rouheamman oloiseksi kudottu puuvillakangas, jollainen oli muodikasta sisustuskangasta 1930-1950-luvuilla. Kuvioina käytettiin usein köynnöksiä, lehtiä ja kukkia.

basic
perus-

baste, basting
harsia, harsiminen
Harsimista käytetään kankaiden tai saumojen kiinnittämiseen tilapäisesti. Jotta harsinlangat on helppo purkaa valmiista työstä/saumasta, ompeleet ovat yleensä pitkiä ja löyhähköjä. Tilkkutyön kerrokset usein harsitaan yhteen ennen työn tikkaamista. Tilkkutyön kerrokset voi harsia myös hakaneulottamalla tai harsimisliimalla.

batik
batiikki, batiikkikangas
Batiikki viittaa kankaan värjäämismenetelmään. Siinä kankaan alueet peitetään vahalla tai liima- tai tärkkipastalla, joiden läpi kangasväri ei pääse. Moniväriseen batiikkikankaaseen vaaditaan useampi värjäyskierros. Indonesia on kuuluisa batiikkikankaistaan.

batting
välivanu, tikkausvanu
Tilkkutyön keskimmäiseen kerrokseen käytetään useimmiten välivanua (tai tikkausvanua). Vanu voi olla puuvillaa, polyesteriä, villaa, bambua, soijaa, silkkiä tai näiden sekoitusta.

bearding
(vanun) parroittuminen
Parroittuminen on ilmiö, jossa tilkkutyön välivanu pusertuu vähitellen kankaan läpi (”pilling” on samankaltainen ilmiö). Työn pinnalle tulee silloin näkyviin välivanun väristä höytyvää. Tarpeeksi tiheät tikkaukset estävät parroittumista.

bed cover
päiväpeite

bend
taipua, taivuttaa

bias
täysvino langansuunta
Vino suunta kudotun kankaan poikki 45 asteen kulmassa sekä loimeen että kuteeseen. (Toisin sanoen 45 asteen kulmassa kankaan hulpioon nähden.) Vinoon leikattu kangas ei rispaannu helposti mutta toisaalta venyy helposti. Vinoon leikattujen reunojen yhdistämisessä kannattaakin varoa venymistä, ettei ommeltava blokki vääristy muodoltaan.

bias binding
vinokaitale
Vinoon leikatut kaitaleet eli vinokaitaleet ovat käteviä tilkkupeiton reunan kanttaamisessa, sillä ne taipuvat muotoon rypistymättä. Vinoon leikattu reunakaitale on myös kestävämpi tilkkupeitossa.

bias tape
vinonauha

binding
reunake suorasta tai vinosta kaitaleesta; reunakaitale; reunakantti; reunan vahvistus
Täysvinoon tai langansuuntaan leikattu kaitale, jonka avulla tilkkutyön risareunat usein viimeistellään. Kaitale taitetaan usein vielä pitkittäin kahtia, jolloin reuna kestää paremmin käytössä.

black
musta

blade
terä

bleach
valkaista, valkaisu, valkaisuaine

block
blokki, tilkkublokki, mallikerta
Tilkkutyön perusosa, joka on useimmiten suorakulmainen, mutta joka voi toki olla myös kolmio tai monikulmio.

bluish-green
sinivihreä

blue
sininen

blunt
tylppä, tylsä

bobbin
ompelukoneen puola

bolt
kangaspakka

border
kehyskaitale, reunus, kehys
Kangaskaitale tai palasista koottu kaitale, joka kehystää tilkkutyön keskiosaa.

bottom
alaosa, alareuna, pohja

brick red
tiilenpunainen

bright
kirkas, kirkkaan värinen

brilliant
loistava, hohtava

brown
ruskea

brown ochre
tumma okra

browse
selata

by hand
käsin

C

Calico
Puuvillakangas, jonka kuviot ovat pieniä ja tasaisesti toistuvia. Tyypillisin calico-kankaan kuvio on pientä kukkaa tai lehdykkää. Calico-kankaita tehtiin ensimmäisenä Intian Calicutissa 1000-luvulla tai tätäkin aiemmin. 1600- ja 1700-luvulla calico-kankaat olivat Intian tärkeä vientiartikkeli Eurooppaan.

center
keskusta

cerise, cherry
kirsikanpunainen

ceruleum blue
taivaansininen

chain
ketju

chain piecing
ketjussa ompeleminen
Ompele tilkkujen yhdistyssauma niin, ettet katkaise lankaa sauman päässä, vaan jatkat heti ompelemaan seuraavaa yhdistyssaumaa. Aikaa säästyy ja lankaa myös.

chalk
liitu

change
vaihtaa, muuttaa

charm quilt
ilkkutyö, jonka jokainen pala on eri kangasta. Tilkut ovat usein pieniä (vain viisisenttisiä/kahden tuuman neliöitä) ja koska niitä tarvitaan tilkkupeittoon mittava määrä, ne on usein saatu ystäviltä tai hankittu vaihtamalla.

charm pack
Kangaspakkaus, jonka palat ovat yleensä kooltaan 5 x 5 tuumaa ja jossa on yksi pala kutakin kangasta, tyypillisesti tietyn kokoelman jokaisesta kankaasta.

chart
kaavio, taulukko

checked
ruudullinen

choose
valita

choice
valinta

circle
ympyrä

circumference
ympyrän kehä (yleensä kehän pituus)

Clamshell
“simpukankuori”
Tikkauskuvio tai tilkkutyökuvio, joka muodostuu limittäisistä, ympyrämäisistä muodoista (tai tilkuista). Kuvio muistuttaa kalan suomuja.

cloth
kangas, vaate

clothing
vaatetus, vaatteet

collect, collection
koota, kokoelma

color (amerikkalainen kirjoitustapa), colour (brittiläinen kirjoitustapa)
väri

combination
yhdistelmä

combine
yhdistää, yhdistellä

comforter
paksu peitto

complete
valmis, tehdä valmiiksi

contemporary
nykyinen, nykyaikainen, tämänhetkinen

continuous
yhtäjaksoinen, jatkuva

Contour Quilting
Konetikkausompeleet tehdään ommelviivojen suuntaisesti.

contrast
vastakohta, kontrasti

contrasting colour
vastaväri, väri, joka erottuu toisesta hyvin

construction
rakentaminen, suunnittelu

cool
viileä

coral red, coralline
korallinpunainen

cornerstone, corner stone
kulmapala
Tilkku, joka on ommeltu blokkien välisten kaitaleiden risteykseen.

craft
käsityö, taito

crafting
askartelu

Crazy Block, crazy patch
Tilkkublokki, joka ommellaan vaihtelevan muotoisista tilkuista (esimerkiksi jäännöstilkuista). Blokille ei ole ennalta määrättyä mallia tai kuviota. Kun crazy-blokit ommellaan yhteen, niistä muodostuu crazy quilt eli crazy-tilkkutyö. Crazy-tilkkutyöt olivat muodissa kuningatar Viktorian aikaan. Silloiset tilkkuilijat ompelivat crazy-työnsä usein silkki- ja samettikankaista ja koristelivat blokit kirjailuin.

creamy white
kermanvalkoinen

create
luoda, muodostaa

crimson
verenpunainen

Cross hatching
ruudukko
Suora konetikkaus, jossa yhdensuuntaisia ommelviivoja vastaan ommellaan toiset suorat ompeleet. Syntyvä kuvio on ruudukko tai verkko.

crosswise
poikittaissuunnassa oleva, poikittaissuuntaan

curved seam
kaareva sauma

cut
leikata

cutter
leikkuri

cutting mat
leikkuualusta