Tilkkutyösanasto

TILKKUTYÖSANASTO ENGLANTI-SUOMI

Tilkkutyösanastoon on koottu englanninkielisissä tilkkutyöohjeissa ja muissa aiheeseen liittyvissä kirjoituksissa esiintyviä sanoja ja termejä. Sanasto perustuu yhdistyksen aiemmin kokoamaan sanaluetteloon, johon on lisätty termejä ja jokusia yksityiskohtaisempia selityksiä.

Löydät sanat Etsi-toiminnon avulla. Paina yhtaikaa näppäimiä Ctrl ja f tai cmd ja f avataksesi hakukentän. Sitten  vain kirjoitat kenttään etsimäsi sanan.

Ilmianna puuttuvat sanat tai termit (selityksineen) sähköpostitse: kysy.meilta (at) finnquilt.fi

A

accurate
tarkka, täsmällinen

add
lisätä

adjust
sopeuttaa, sopeutua, säätää

aid
apu, tuki, apuväline

Album Quilt / Autograph Quilt
“blokkialbumi,” “nimikirjoituspeitto”
Tilkkutyö, jossa on useita erilaisia ja yleensä eri ihmisten toteuttamia blokkeja. Yleisimmin albumityö annetaan muistoksi tai osoitukseksi ystävyydestä – joka blokissa voi esimerkiksi olla jonkun ystävän tai perheenjäsenen nimikirjoitus.

align
asettaa suoraan linjaan, jonkin rinnalle

allowance
saumanvara

alter
muuttaa, muokata

Amish Quilt
Amish-tilkkutyö
Joko amishien itsensä tekemä tilkkutyö tai työ, joka on samaan tyyliin toteutettu. Näissä töissä käytetään yksivärisiä, usein värikylläisiä kankaita ja paljon mustaa ja erittäin tummaa sinistä.

amount
määrä (puhuttaessa jostain, mitä ei pysty laskemaan kappaleina)

angle
kulma

annual
vuotuinen, vuosi-

annual meeting
vuosikokous

annually
vuosittain

applique
applikoida, applikointi, päällikeompelu
Koristeellinen yksityiskohta, joka toteutetaan ompelemalla kangaskuvio toisen kankaan tai tilkkupinnan päälle. Applikaatiokuvion saumanvarat piilotetaan usein kuvion sisään. Kuviot voi kiinnittää käsin ompelemalla, koneompeleella tai ne voi liimata tai kiinnittää kaksipuoleisella liimakankaalla.

raw edge applique
risareuna-applikaatio
Applikaatiokuvio leikataan sellaisenaan kankaasta ilman saumanvaroja ja kiinnitetään kankaaseen esimerkiksi kaksipuoleisen liimakankaan avulla. Ommellaan läheltä reunoja, joita ei siis ole käännetty.

freezer paper appliqué
lihakaupan paperin avulla applikoiminen
Lihakaupan paperin pystyy silittämään väliaikaisesti kiinni kankaaseen. Tässä tekniikassa halutun kuvion muotoinen paperi silitetään applikoitavan kankaan nurjalle puolelle. Kankaan voi tässä vaiheessa leikata saumanvarojen verran kuviota suuremmaksi. Saumanvarat taitetaan paperin reunan yli, jolloin kangas on täsmälleen halutun kuvion mutoinen.

bias strip appliqué
vinonauha-applikointi
Vinonauhan avulla on kätevä applikoida kapeita ja myös kaarevia muotoja. Esimerkiksi kukkavarret toteutetaan usein vinokaitaleapplikaationa.

reverse appliqué
alikeompelu
Kankaalle saadaan muodostumaan kuvio näinkin. Kankaan nurjalle puolelle kiinnitetään halutun värinen kangas. Kaksinkertaiseen kankaaseen tikataan kuvio ja päällimmäinen kangas leikataan pois läheltä ommelviivaa.

approach
lähestyä, saavuttaa

appropriate
sopiva, tarkoituksenmukainen

aquamarine
sinivihreä, akvamariininsininen

arrange
järjestää

arrangement
järjestys

ash-grey, ashen
tuhkanharmaa

assembly
asettelu, sommittelu, kokoaminen

assembly piecing
liukuhihnatyöskentely
Tilkut ja blokit voi ommella liukuhihnamaisesti työskennellen eli niin, että ompelee yhden ja saman vaiheen useaa blokkia varten peräkkäin. Erittäin tehokas tapa koota monta samanlaista tilkkublokkia. Jos vielä kaikki ommellaan välillä lankaa katkaisematta, puhutaan ketjussa ompelemisesta (chain piecing).

available
käyttökelpoinen, saatavissa oleva

B

background / background fabric
pohjakangas, tausta
Kangas, jolle applikoitavat palat kiinnitetään.

back side
nurja puoli

backing
(tilkkutyön) taustakappale, takakappale
Tilkkupeiton/Tilkkutyön alin pinta. Tilkkutyössähän on kolme kerrosta: tilkkupinta/etupuoli; vanu tai välikerros; taustakappale. Taustakappale voi olla kokonaan yhtä kangasta tai se voi myös olla tilkkutekniikoin toteutettu.

balance
tasapaino

bargain
erityisen edullinen, erikoistarjous

bargello
Bargello-tekniikassa kangaskaitaleet ommellaan pitkiltä sivuiltaan yhteen, raidalliseksi tilkkupinnaksi (tai umpinaiseksi putkeksi). Tästä leikataan pystysuuntaan kaitaleita, jotka ovat usein vaihtelevan levyisiä. Pystykaitaleet ommellaan uudelleen yhteen niin, että värit eivät enää ole kohdakkain. Valmiiseen bargello-pintaan muodostuu aaltomainen kuvio.

Vuokko Isaksson tiesi kertoa, että bargello tarkoitti alkujaan firenzeläistä loimukirjontaa tai unkarilaista kärkikirjontaa eli villa- tai silkkilangalla kirjomista. Samanlaista kuviointia sovellettiin myöhemmin tilkkutöihin.

bark cloth
Rouheamman oloiseksi kudottu puuvillakangas, jollainen oli muodikasta sisustuskangasta 1930-1950-luvuilla. Kuvioina käytettiin usein köynnöksiä, lehtiä ja kukkia.

basic
perus-

baste, basting
harsia, harsiminen
Harsimista käytetään kankaiden tai saumojen kiinnittämiseen tilapäisesti. Jotta harsinlangat on helppo purkaa valmiista työstä/saumasta, ompeleet ovat yleensä pitkiä ja löyhähköjä. Tilkkutyön kerrokset usein harsitaan yhteen ennen työn tikkaamista. Tilkkutyön kerrokset voi harsia myös hakaneulottamalla tai harsimisliimalla.

batik
batiikki, batiikkikangas
Batiikki viittaa kankaan värjäämismenetelmään. Siinä kankaan alueet peitetään vahalla tai liima- tai tärkkipastalla, joiden läpi kangasväri ei pääse. Moniväriseen batiikkikankaaseen vaaditaan useampi värjäyskierros. Indonesia on kuuluisa batiikkikankaistaan.

batting
välivanu, tikkausvanu
Tilkkutyön keskimmäiseen kerrokseen käytetään useimmiten välivanua (tai tikkausvanua). Vanu voi olla puuvillaa, polyesteriä, villaa, bambua, soijaa, silkkiä tai näiden sekoitusta.

bearding
(vanun) parroittuminen
Parroittuminen on ilmiö, jossa tilkkutyön välivanu pusertuu vähitellen kankaan läpi (”pilling” on samankaltainen ilmiö). Työn pinnalle tulee silloin näkyviin välivanun väristä höytyvää. Tarpeeksi tiheät tikkaukset estävät parroittumista.

bed cover
päiväpeite

bend
taipua, taivuttaa

bias
täysvino langansuunta
Vino suunta kudotun kankaan poikki 45 asteen kulmassa sekä loimeen että kuteeseen. (Toisin sanoen 45 asteen kulmassa kankaan hulpioon nähden.) Vinoon leikattu kangas ei rispaannu helposti mutta toisaalta venyy helposti. Vinoon leikattujen reunojen yhdistämisessä kannattaakin varoa venymistä, ettei ommeltava blokki vääristy muodoltaan.

bias binding
vinokaitale
Vinoon leikatut kaitaleet eli vinokaitaleet ovat käteviä tilkkupeiton reunan kanttaamisessa, sillä ne taipuvat muotoon rypistymättä. Vinoon leikattu reunakaitale on myös kestävämpi tilkkupeitossa.

bias tape
vinonauha

binding
reunake suorasta tai vinosta kaitaleesta; reunakaitale; reunakantti; reunan vahvistus
Täysvinoon tai langansuuntaan leikattu kaitale, jonka avulla tilkkutyön risareunat usein viimeistellään. Kaitale taitetaan usein vielä pitkittäin kahtia, jolloin reuna kestää paremmin käytössä.

black
musta

blade
terä

bleach
valkaista, valkaisu, valkaisuaine

block
blokki, tilkkublokki, mallikerta
Tilkkutyön perusosa, joka on useimmiten suorakulmainen, mutta joka voi toki olla myös kolmio tai monikulmio.

bluish-green
sinivihreä

blue
sininen

blunt
tylppä, tylsä

bobbin
ompelukoneen puola

bolt
kangaspakka

border
kehyskaitale, reunus, kehys
Kangaskaitale tai palasista koottu kaitale, joka kehystää tilkkutyön keskiosaa.

bottom
alaosa, alareuna, pohja

brick red
tiilenpunainen

bright
kirkas, kirkkaan värinen

brilliant
loistava, hohtava

brown
ruskea

brown ochre
tumma okra

browse
selata

by hand
käsin

C

Calico
Puuvillakangas, jonka kuviot ovat pieniä ja tasaisesti toistuvia. Tyypillisin calico-kankaan kuvio on pientä kukkaa tai lehdykkää. Calico-kankaita tehtiin ensimmäisenä Intian Calicutissa 1000-luvulla tai tätäkin aiemmin. 1600- ja 1700-luvulla calico-kankaat olivat Intian tärkeä vientiartikkeli Eurooppaan.

center
keskusta

cerise, cherry
kirsikanpunainen

ceruleum blue
taivaansininen

chain
ketju

chain piecing
ketjussa ompeleminen
Ompele tilkkujen yhdistyssauma niin, ettet katkaise lankaa sauman päässä, vaan jatkat heti ompelemaan seuraavaa yhdistyssaumaa. Aikaa säästyy ja lankaa myös.

chalk
liitu

change
vaihtaa, muuttaa

charm quilt
ilkkutyö, jonka jokainen pala on eri kangasta. Tilkut ovat usein pieniä (vain viisisenttisiä/kahden tuuman neliöitä) ja koska niitä tarvitaan tilkkupeittoon mittava määrä, ne on usein saatu ystäviltä tai hankittu vaihtamalla.

charm pack
Kangaspakkaus, jonka palat ovat yleensä kooltaan 5 x 5 tuumaa ja jossa on yksi pala kutakin kangasta, tyypillisesti tietyn kokoelman jokaisesta kankaasta.

chart
kaavio, taulukko

checked
ruudullinen

choose
valita

choice
valinta

circle
ympyrä

circumference
ympyrän kehä (yleensä kehän pituus)

Clamshell
“simpukankuori”
Tikkauskuvio tai tilkkutyökuvio, joka muodostuu limittäisistä, ympyrämäisistä muodoista (tai tilkuista). Kuvio muistuttaa kalan suomuja.

cloth
kangas, vaate

clothing
vaatetus, vaatteet

collect, collection
koota, kokoelma

color (amerikkalainen kirjoitustapa), colour (brittiläinen kirjoitustapa)
väri

combination
yhdistelmä

combine
yhdistää, yhdistellä

comforter
paksu peitto

complete
valmis, tehdä valmiiksi

contemporary
nykyinen, nykyaikainen, tämänhetkinen

continuous
yhtäjaksoinen, jatkuva

Contour Quilting
Konetikkausompeleet tehdään ommelviivojen suuntaisesti.

contrast
vastakohta, kontrasti

contrasting colour
vastaväri, väri, joka erottuu toisesta hyvin

construction
rakentaminen, suunnittelu

cool
viileä

coral red, coralline
korallinpunainen

cornerstone, corner stone
kulmapala
Tilkku, joka on ommeltu blokkien välisten kaitaleiden risteykseen.

craft
käsityö, taito

crafting
askartelu

Crazy Block, crazy patch
Tilkkublokki, joka ommellaan vaihtelevan muotoisista tilkuista (esimerkiksi jäännöstilkuista). Blokille ei ole ennalta määrättyä mallia tai kuviota. Kun crazy-blokit ommellaan yhteen, niistä muodostuu crazy quilt eli crazy-tilkkutyö. Crazy-tilkkutyöt olivat muodissa kuningatar Viktorian aikaan. Silloiset tilkkuilijat ompelivat crazy-työnsä usein silkki- ja samettikankaista ja koristelivat blokit kirjailuin.

creamy white
kermanvalkoinen

create
luoda, muodostaa

crimson
verenpunainen

Cross hatching
ruudukko
Suora konetikkaus, jossa yhdensuuntaisia ommelviivoja vastaan ommellaan toiset suorat ompeleet. Syntyvä kuvio on ruudukko tai verkko.

crosswise
poikittaissuunnassa oleva, poikittaissuuntaan

curved seam
kaareva sauma

cut
leikata

cutter
leikkuri

cutting mat
leikkuualusta

D

damp
kostea

dark
tumma

darning foot
parsinjalka

darning needle
parsinneula

decorate
koristella

depression
painauma

design
suunnitelma, suunittelu, muotoilu, muotoilla

diagonal
viisto, vino, kulmittainen

diagram
kaavakuva, kaavio

diamond
vinoneliö

dimension
ulottuvuus, koko, mitat, mittasuhteet

direction
suunta

directional prints
painokuvioitu kangas, jonka kuvioilla on tietty suunta

discount
alennus

divide
jakaa

draft
luonnos, hahmotelma, suunnitelma

drafting
luonnostelu, hahmottelu, suunnittelu

duplicate
monistaa, jäljentää, kopioida kerran

durable
kestävä, luja

dye
värjätä

dyeing
värjäys

E

echo quilting
”kaikutikkaus”
Tikkaus tehdään kankaan kuvion, applikoidun kuvion tai jo tehdyn koneompeleen viereen kuin varjoksi tai kaiuksi.

edge
reuna

effect
vaikutelma, teho

effective
vaikuttava, tehokas

efficient
tehokas, hyödyllinen

embellish
koristella, somistaa

English Piecing, English Paper Piecing, EPP
paperimallineompelu
Kangaspala harsitaan paperisen (tai kartonkisen) mallineen ympärille. Kangas on mallinetta saumanvaran verran suurempi, joten toinen puoli on siisti ja risareunat ja harsinta jäävät toiselle puolelle. Kankaalla päällystetyt palat kiinnitetään toisiinsa käsin ompelemalla pienin pistoin. Paperimallineompelu on kätevä tapa koota tilkkupinta esimerkiksi kuusikulmion muotoisista paloista.

enjoyable
nautittava, hauska

equal
yhtä suuri, yhtäläinen

equipment
varusteet, laitteet

erasable
pois pyyhkiytyvä

eraser
pyyhekumi

error
virhe, erehdys

even
tasainen

evenness
tasaisuus

exhibition
näyttely

experiment
kokeilla, kokeilu

F

fabric
kangas

fashion
muoti, tyyli

Fat Quarter
“fättäri”

Kangaspala, joka syntyy leikattaessa puolen jaardin mittainen, kankaan levyinen pala pystysuunnassa kahtia. Pala on kooltaan noin 18” x 22” eli noin 46 cm x 56 cm. Fättäristä pystyy leikkaamaan tilkkutöihin sopivampia paloja kuin kankaan leveydeltä leikatusta neljännesjaardista, joka on kooltaan 9” x 44” eli noin 23 cm x 112 cm.

feed
syöttää, kuljettaa

feed dogs
ompelukoneen alasyöttäjä

Ompelukoneessa paininjalan alle asettuvat hammastetut palat, jotka syöttävät kangasta neulaa kohti. Alasyöttäjä vapautetaan (tai peitetään), kun ommellaan vapaata konetikkausta tai kun koneella kirjotaan.

fiber
kuitu

filament
ohut kuitu, siima

finishing
viimeistely

fit
sopia kooltaan

Five-patch block
5 x 5 tilkun blokki

flaw
vika, virhe (esimerkiksi kankaassa)

floral
kukallinen, kukka-

Flying Geese
Lentävä hanhi –blokki

Suorakaide, joka näyttää siltä kuin siinä olisi kaksi pientä kolmiota ja keskellä yksi iso. Blokki toteutetaankin usein niin, mutta sen voi ommella myös kahdesta kolmio-neliöstä.

fold
taittaa, laskostaa; taite

folded
taitettu

forefinger
etusormi

foreground
etuala

Foundation paper piecing (Paper piecing)
paperiompelu

Tilkkutyön palat ommellaan paperiin piirrettyjen saumaviivojen mukaisesti yhteen. Paperiompelulla pystyy toteuttamaan monimutkaisia tilkkukuvioita hyvin tarkasti. Kun kaikki palat on ommeltu, paperi yleensä revitään pois työn nurjalta puolelta.

frame
kehys

Free Motion Quilting (lyhennetään toisinaan fmq)
vapaa konetikkaus

Koneella toteutettu kuviotikkaus. Tikkaaja vapauttaa ompelukoneen alasyöttäjän ja ohjaa itse kangasta neulan alla.

Freezer Paper Appliqué
”lihakaupan paperin avulla applikoiminen”

Vaikka freezer-sana tarkoittaa pakastinta, Suomessa tällaista toiselta puolelta vahapintaista paperia käytetään eniten lihan ja leikkeleiden paketointiin.Siitä usein käytetty suomenkielinen ilmaisu “Lihakaupan paperin avulla applikoiminen”. Lihakaupan paperin pystyy nimittäin silittämään väliaikaisesti kiinni kankaaseen. (Joissain kukkakaupoissa paketointiin käytetään samalla tavalla toimivaa paperia.)

Tässä tekniikassa halutun kuvion muotoinen paperi silitetään applikoitavan kankaan nurjalle puolelle. Kankaan voi tässä vaiheessa leikata saumanvarojen verran kuviota suuremmaksi. Saumanvarat taitetaan paperin reunan yli, jolloin kangas on täsmälleen halutun kuvion muotoinen.

Vuokko Isaksson lisäsi:
Alkujaan samaan tarkoitukseen käytettiin niin kutsuttua Magic-paperia, joka oli tarkoitettu teollisten kaavojen tekoon. Tietokoneella kaavat piirrettiin arkille ja lämmön avulla kiinniettiin kangaspinon päälle ja tietokoneohjauksella leikattiin paksu pino vaatteen osia. Ullakan perustaja, Ulla Kamppinen osti yksinoikeuden Magic-paperin käyttöön ja sovelsi sitä mm tilkkutöiden apumateriaalina. Paperia saattoi myös esimerkiksi värjätä. Oulun kaupunginteatterin puvustaja Pirjo Valinen on tehnyt lukuisia puvustuksia muokkaamalla tuota paperia.

frequent
usein tapahtuva

Four-patch block
neljän tilkun blokki

Yleisin neljän tilkun blokki on neljän tilkun neliö, joka ommellaan yhdistämällä kaksi tilkkuneliöparia. Englanninkielistä termiä käytetään myös kuvaamaan 4 x 4 tilkun blokkia tai minkä tahansa neljän moninkerran muodostamaa blokkia.

Filling tai Filler Pattern
täytekuvio

Käsin tai koneella ommeltu tikkauskuvio, joka täyttää tilkkutyön koko taka-alan – esimerkiksi alueet applikoitujen yksityiskohtien ympärillä.

Finger Pressing
sormella painelu

Esimerkiksi applikoitavien kuvioiden reunat voi kääntää sormella painellen, ilman silitysrautaa. Samaten saumanvarat voi palojen yhdistämisen ajaksi avata tai kääntää sormella painellen.

Finished Size
lopullinen koko; koko valmiina

Valmiiksi ommellun blokin mitta ilman saumanvaroja. Esimerkki: Kun neliöblokin lopullinen koko on kuusi tuumaa, sen sivut ovat saumanvaroineen 6,5-tuumaiset (normaali saumanvarahan on ¼ tuumaa).

Foundation Piecing
pohjalle ompeleminen

Blokin voi valmistaa ompelemalla sen osat kangaspalalle. Kangaspohja tukevoittaa ohuet tai joustavat kankaat.

Free-Style Fillers
vapaamuotoiset täytekuviot

Täytekuvio, joka ei ole säännönmukainen.

Friendship Quilt
ystäväpeitto

Tilkkupeitto, jonka ryhmä valmistaa lahjaksi yhteiselle ystävälle. Jokainen osallistuja valmistaa ja nimikoi ainakin yhden blokin. Tällaisen tilkkupeiton toinen nimitys on Signature Quilt.

fusibles
kiinni silitettäviä tukimateriaaleja

Liimapintainen tukikangas tai tukimateriaali, joka kiinnittyy kankaaseen silittämällä. Näitä käytetään esimerkiksi applikaatio-apuna tai kankaan jäykistämiseen tai tukevoittamiseen.

Fussy Cutting
kuvion mukaan leikkaaminen

Kuviokankaasta leikataan tilkku niin, että kuvio asettuu tarkasti ja sopivasti – esimerkiksi tismalleen blokissa esiintyvän neliön keskelle.

G

Glazed Finish
(kiilto)pinnoitus

Kiiltävähkö tikkausvanun tai kankaan pintaan lisätty kerros. Tikkausvanussa pinnoitus estää parroittumisen. Käsittelyä kutsutaan myös nimellä “bonded finish,” eli pinnan kiinnitys.

glue
liima

golden
kullanvärinen, kullankeltainen, kulta

golden section
kultainen leikkaus

grain
langansuunta

Pitkittäinen tai poikittainen langansuunta kudotussa kankaassa (kuteen tai loimen suunta)

grant
suoda, myöntää, myöntäminen, apuraha

graph paper
millimetripaperi

green
vihreä

grey
harmaa

greyish
harmahtava

grid
ruudukko

group
ryhmä, ryhmitellä

guide
ohjata, opastaa; opas

guideline
ohjeisto, neuvo

H

Half-square Triangle (HST)
kolmio-neliö

Tilkkuneliö, joka on ommeltu kahdesta saman kokoisesta kolmiosta.

hand dyed
käsin värjätty

Hand-Quilting Stitch
käsin ommeltu ommel

Tilkkutyön käsintikkauksessa ommellaan tikkejä kaikkien kolmen tilkkutyön kerroksen läpi. Ompeleista muodostuu tilkkutyön tikkauskuvio.

hand sewing
käsinompelu

handle, handling
käsitellä, käsittely

Hanging Sleeve
keppikuja tai ripustuskuja

Kangasputkilo, joka ommellaan tilkkutyön yläreunaan. Kujan läpi työnnetään keppi, jonka avulla tilkkutyö saadaan ripustetuksi esille näyttelyssä.

heavy duty
kovaa kulutusta kestävä

heighten
lisätä, korottaa

heirloom
perintökalleus

Hera

Pieni puusta tai muovista valmistettu työkalu, jonka terävän reunan avulla voi “piirtää” kankaalle kapean painauman esimerkiksi tikkausta merkitsemään.

hexagon
kuusikulmio; kuusikulmion muotoinen ”tilkkublokki”

highlight
korostaa, kohokohta

Home Machine
tavallinen kotiompelukone

Homespun Fabric
käsin kudottu kangas

Paksummasta langasta harvaan kudottu kangas, joka näyttää käsin kudotulta (ellei ole käsin kudottua).

hoop
tikkauskehys (pyöreä tai soikea)

hue
väri(sävy)

I

ignore
jättää huomiotta, unohtaa

Ikat

Yleensä käsinkudottu kangas, jonka kuteet on solmuvärjätty (ennen niiden kutomista kankaaksi). Ikat-kankaan kuviot vaihtelevat yksinkertaisista pilkuista monimutkaisiin.

illustration
kuvitus, kuva

imagination
mielikuvitus

Improvisational (Improv) Quilt
ilman tarkkaan suunnitelmaa toteutettu tilkkutyö

Kun tilkkublokki kootaan hetken mielijohteesta valituista kankaista, se on improvisoitu. Myös koko tilkkutyön voi toteuttaa improvisoiden eli ilman kummoistakaan suunnitelmaa. Improv-työ on usein toteutettu hyvin vapaamuotoisesti ja palat on voitu leikata vapaalla kädellä – pyöröleikkurilla ilman viivainta tai saksilla.

include
sisältää

index finger
etusormi

indigo
indigonsininen, indigoväri

Interlacing

Tilkkujen yhdistäminen pinnaksi niin, että muodostuva kuvio näyttää siltä kuin kankaat olisii punottu yhteen.

intersection
(tilkkutöissä) kohta, jossa saumat kohtaavat

interval
väli, välimatka

In-The-Ditch
saumaan osuva

Stitching in the ditch tarkoittaa tikkaamista aivan saumaviivan vierestä; joskus myös tikkaamista aivan applikaatiokuvion reunaa myöten.

invaluable
korvaamaton, arvokas

invisible
näkymätön

involve, involved
ottaa mukaan, mukana oleva

instructions
ohjeet, neuvot

iron
silittää, silitysrauta

Ironing-termillä kuvataan silittämistä edestakaisella liikkeellä. Edestakainen like saattaa venyttää kangasta, ja tilkkutöitä kehotetaankin silittämään painelemalla (pressing).

J

join
liittää, yhdistää

juried exhibition
näyttely, jonka osallistujat tuomaristo valitsee

juror
kilpailutuomariston jäsen

K

knot
solmu, solmia

L

landscape
maisema; ”vaakamuotoinen” suorakaide, jossa siis on leveyttä paljon enemmän kuin korkeutta

lap
syli, helma

lap quilt
torkkupeitto

lasagne quilt / quilt lasagne
tilkkulasagne

Kaitaleista voi ommella tilkkutyön joutuisalla pikatekniikalla. Kaitaleet yhdistetään lyhyistä päistään yhdeksi jättiläismäisen pitkäksi kaitaleeksi. Se taitetaan puolesta välistä ja ommellaan pitkältä sivulta yhteen. Taitekohta leikataan auki ja näin syntynyt kahden kaitaleen levyinen kaitale taitetaan jälleen puoliksi ja ommellaan pitkältä sivulta. Näin jatketaan, kunnes tilkkupinta on sopivan muotoinen. Näin ommeltua tilkkutyötä kutsutaan tilkkulasagneksi.

lay
asettaa, levittää (pinnalle)

layer
kerros

leftover
tähteeksi jääneet, tähdemateriaali, jäljelle tai yli jääneet, ylijäämä

lengthwise
pituussuunnassa oleva

light
vaalea

lilac
lila, violetti, syreeninvärinen

lime green
limetinvihreä (tai lehmuksenvihreä)

line
viiva, rivi

location
sijainti

loft
vanun ilmavuus, pulleus, paksuus

Termi, jolla kuvataan tikkausvanun paksuutta, ilmavuutta ja kimmoisuutta. “High loft” on paksumpaa ja pulleampaa, yleensä polyesteriä ja sitä käytetään usein solmimalla viimeisteltyihin tilkkupeittoihin. “Low loft” on ohuempaa, ja tikkausompeleet erottuvat siinä hyvin.

log cabin block
hirsimökkiblokki

Tilkkublokki, jonka ytimessä on neliö (tai suorakaide). Neliön ympärille ommellaan kaitale toisensa jälkeen aina vuorosivuille. Blokki kasvaa kaitale kerrallaan. Hirsimökkiblokista on lukuisia muunnelmia.

Long-Arm Machine
long-arm-tikkauskone

Long-arm-tikkauskone on kaupalliseen käyttöön kehitetty ompelukone. Tikattavat kerrokset pingotetaan tikkauspuille, jotka voivat olla jopa kolmimetriset. Toisin kuin kotikoneessa, long-arm-koneen tikkaava osa liikkuu – tikattavaa työtä ei liikutella. Kone voi olla tietokoneohjattu tai sitä voi ohjailla käsin,

loop
rengas, silmukka

M

machine
kone

machine quilting
konetikkaus, koneella tikkaus

machine sewn binding
koneella ommeltu reunakaitale

Tilkkutyön reunakaitale silloin kun se on kiinnitetty kokonaan koneompelein.

mark
merkki, merkitä

masking tape
maalarinteippi

match
sopia yhteen

matching points
tarkalleen kohdakkain osuvat kulmat

Tilkkujen yhdistäminen niin, että blokkien tai sakaroiden kärjet osuvat tarkasti ja terävinä juuri saumaviivalle.

meandering (tai stippling)
muurahaisenpolku

Mutkitteleva, yleensä pyöreämuotoinen koneommel, joka kulkee pitkin tilkkupintaa.

measure
mitta, mitata

medallion quilt

Yleensä neliön muotoinen tilkkutyö, jossa keskiosan ympärille on ommeltu kehyskaitaleita tai tilkkublokkeja kehyksen muotoon. Keskiosa on usein iso, kärjellään seisova neliö.

memory quilt
muistopeitto

Entisaikaan muistopeitot olivat edesmenneen läheisen vaatetilkuista ommeltuja, muistoksi hänestä toteutettuja. Nykyisin muistopeiton voi ommella vaikka oman lapsen vaatetilkuista ja antaa sen lahjaksi, kun tämä muuttaa pois kotoa. Muistopeittoon voi käyttää myös kangasta, jolle on tulostettu valokuvia.

message
viesti, sanoma

method
metodi, työskentelytapa

miniature quilt, mini quilt
pienoistilkkutyö, minitilkkutyö

Tilkkutyö, johon on käytetty huomattavasti pienennettyjä blokkeja ja/tai erittäin pieniä tilkkuja. Minitilkkutyöt toteutetaan useimmiten paperiompeluna.

mirror (image)
peili (peilikuva)

mitered/mitred corners, mitering
jiirikulmat

Tilkkutyön kehykset, reunukset tai reunakaitaleet voi ommella niin, että kulmiin muodostuu 45 asteen saumaviiva.

mix, mixture
sekoittaa, sekoitus

monofilament
yksisäikeinen lanka

moss green
sammaleenvihreä

motif
kuva-aihe

multiply
kertoa (laskutoimituksissa)

mystery quilt
mysteerityö

Mysteerityö ommellaan vähän kerrallaan. Aloittaessaan tekijä ei tiedä, millainen lopputulos on, vaan se on hänelle mysteeri. Hän saa yleensä kerran viikossa ohjeet, joiden mukaisesti toteuttaa yksi työvaihe – hän voi saada blokkimallin väriohjeineen ja tehtäväksi ommella tietty määrä samanlaisia. Viimeisessä ohjeessa kerrotaan, miten projektin aikana syntyneet tilkkublokit yhdistetään kokonaisuudeksi.

N

navy, navy blue
laivastonsininen, tummansininen

neat, neatness
siisti, siisteys

needle
neula

nine-patch block
yhdeksän tilkun blokki

Yleisnimitys neliönmuotoisille tilkkublokeille, jotka muodostuvat 3 x 3 palasta. Yleisin yhdeksän tilkun blokki on yhdeksän tilkun neliö, johon ommellaan kolme kolmen neliön riviä.

Yhdeksään tilkkuun perustuvia blokkimalleja on satoja erilaisia.

notions
(ompelu)tarvikkeet

novelty print
teemakuvioinen kangas

Kangas, jonka kuviointia voi luonnehtia tiettyä teemaa edustavaksi. Koira- ja kissakuvioiset kankaat ovat esimerkkejä teemakuvioista.

O

occur
esiintyä, tapahtua

ochre
okra

octagon
kahdeksankulmio

olive
oliivinvihreä

one-patch [quilt]
yhden palan [tilkkutyö]

Tilkkutyömalli, jossa käytetään vain yhdenlaisia paloja, olivatpa ne sitten neliöitä, kolmioita, kuusikulmioita jne. Palat ovat eri värisiä tai eri tavoin kuvioituja, ja tilkkutyön kuvio muodostuu siitä.

on point, on-the-point
kuvio, esimerkiksi neliö, jota käännetään 45 astetta niin, että se seisoo kärjellään

opportunity quilt
Termi, jota tilkkukillat saattavat käyttää arpajaisvoitoksi valmistetusta tilkkupeitosta.

opposite
vastakkainen, vastapäätä oleva

optional
vaihtoehtoinen, ei pakollinen

orange
oranssi

ornamental stitching
koristetikkaus

outline quilting
ääriviivatikkaus

Tikkaus, joka kulkee blokin tai applikoidun osan ulkoreunoja pitkin tai aivan reunojen vieressä. Yleensä vain yksi ommelviiva. Kun ääriviivatikkauksia on useampi kierros, sitä kutsutaan “kaikutikkaukseksi” (echo quilting).

P

pair, in pairs
pari, pareittain

paper piecing
paperiompelu (katso myös English paper piecing)

patch
tässä: tilkku tai kangaspala; myös: paikka

Yksittäinen kankaanpala, joka ommellaan yhteen useamman muun palan kanssa, jolloin syntyy tilkkublokki. Palat voi leikata mallineiden avulla, pyöröleikkurilla tai käsivaraisesti saksilla.

patchwork
tilkkutyö

Pienten kangaspalojen ompeleminen yhteen kokonaiseksi tilkkupinnaksi; myös näin syntynyt lopputulos. Joissain maissa myös: piecework.

pattern
kaava, malli, kuvio

pentagon
viisikulmio

pearl button
helmiäisnappi

perpendicular
kohtisuorassa

pen
kynä, kuulakärkikynä

pencil
lyijykynä

Penny Squares
“pennin neliöt”

Puuvillakankaalle merkatut, pienet ja helpot kirjontakuviot olivat suosittuja 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Neliön hinta oli yhden sentin. Kirjontakuviot olivat samantapaisia kuin myöhemmin yleistynyt “redwork” eli punaisella langalla kirjotut kuviot.

PFD Fabric, Prepared for Dyeing
Pintakäsittelemätön kangas, johon painovärit ja värjäys tarttuvat hyvin.

PFP, Paper Foundation Piecing
paperiompelu

Menetelmä, jossa tilkkublokki kootaan ompelemalla pala kerrallaan paperille, piirrettyjen viivojen avulla. Paperiompeluna voi toteuttaa vaativiakin kuvioita hyvin tarkasti.

piece
pala, osa, koota palasista

pieced quilt
paloista ommeltu tilkkutyö

Yleisin tilkkutyötyyppi, joka kootaan pienistä kangaspaloista ompelemalla ne yhteen käsin tai koneella.

pieced border
paloista ommeltu kehys

Tilkkutyön kehyskaitale, joka on koottu pienemmistä kangaspaloista tai tilkuista.

piecing
palojen ompeleminen yhteen

pillow
tyyny

pin
nuppineula, kiinnittää nuppineuloilla

pincushion (käytetään myös ilmaisua “pinnie”)
neulatyyny

pink
vaaleanpunainen, roosa, pinkki

place
asettaa, paikka

place mat
tabletti, pieni liina

plaid
skottiruudullinen

plain
kuvioton, yksivärinen, yksinkertainen, koruton, pelkkä

plastic
muovi

pleat
laskos, taitos, vekki

position
asema, tilanne, sijoittaa

practice
harjoittelu, käytäntö

Prairie Points
“preeriahammastus”

Rivi, joka muodostuu taitelluista kangaskolmioista. Preeriahammastusta käytetään tilkkutöiden koristereunuksena.

prepare
valmistella, valmistautua

press
painaa, prässätä

Kun silittämisen (iron) sijaan kehotetaan prässäämään (press), tarkoitetaan, että silitys tehdään painamalla saumaa silitysraudalla. Rautaa ei siis liikutella edestakaisin. Painelemalla silittäminen estää blokin tai sauman menemisen vinoon.

presser foot
paininjalka

print
painaa

procedure
työjärjestys, menetelmä, etenemistapa

promote
edistää, edesauttaa, tuoda esille

proper
oikea, asianmukainen

protect, protecting
suojella, suojeleva

pucker
rypistyä, poimuttaa

puckering
rypistyminen, poimuilu

purchase
hankkia, hankinta, ostos

pure
puhdas (esimerkiksi väri)

purple
purppuranpunainen, punaiseen vivahtava violetti

Q

quadrangle
nelikulmio

quality
laatu

quarter
neljännes

quarter-square triangle
tiimalasiblokki

Tilkkuneliö, joka on ommeltu neljästä samanlaisesta kolmiosta.

quick cutting
pikaleikkuu
Termi oli käytössä ennen pyöröleikkurin yleistymistä. Pikaleikkuulla tarkoitetaan kankaan leikkaamista saksilla, nopeasti ja ilman kaavoja.

quick piecing
pikatekniikka (yleisnimitys)

quick triangles
pikakolmiot

Pikatekniikka kolmio-neliöiden tai tiimalasiblokkien ompelemiseksi. Menetelmässä kaksi kangasneliötä asetetaan päällekkäin, niihin ommellaan saumat ja leikataan saumojen välistä. Näin vältytään ompelemasta kahta täysvinoa reunaa yhteen.

quillow
Tilkkupeitto, joka on oikeastaan tyynyn sisältävä makuupussi. Quillow voidaan taitella kokoon “kassiksi,” jolloin se on kätevä kantaa ja säilyttää.

quilt
tilkkutyö, tilkkutyön tekeminen, tikkaus, tilkkupeitto

quilt-as-you-go
sitä mukaa tikattava tilkkutyö

Tilkkublokki tai koko tilkkutyö ommellaan tilkuista suoraan vanupalan (ja vuorikankaan) päälle. Yleensä alustana on hieman tarvittavaa tilkkublokkia suurempi vanupala, joka tasoitetaan lopuksi määrämittaan. Tilkkutyö valmistetaan ompelemalla valmiiksi tikatut blokit tai osat yhteen.

quilting
tilkkutyö, tilkkutyön tekeminen, tilkkutyöharrastus, tilkkuilu;
vanutikkaus, tilkkutyön tikkaus/tikkaaminen eli ompeleet, jotka yhdistävät tilkkutyön kolme kerrosta.

quilting foot
tikkauspaininjalka

Melkein kaikkiin ompelukoneisiin on saatavana paininjalka, joka on suunniteltu tilkkutöiden yhdyssaumojen ompelemiseen. Paininjalan mitta on noin 0,6 cm (eli  ¼ tuumaa) neulankärjestä paininjalan ulkoreunaan. Tikkauspaininjalan avulla 0,6 cm:n eli ¼-tuumaisen sauman ompeleminen onnistuu tarkemmin.

quilting guild
tilkkukilta

Ryhmä tilkkutyön harrastajia, jotka kokoontuvat ajoittain yhteisiin tapaamisiin, tai jotka muutoin tuntevat muodostavansa ryhmän. Suomessa killat ovat käytännössä Tilkkuyhdistyksen paikallisia ryhmiä.

quilting hoop
tikkauskehys
Pyöreä tai soikea kehys, johon tilkkutyö pingotetaan tikkaamisen ajaksi. Iso tikkauskehys on englanniksi quilting frame.

quilting needle
tikkausneula

quilt lasagne (myös ”jelly roll race”)
tilkkulasagne

Kaitaleista voi ommella tilkkutyön joutuisalla pikatekniikalla. Kaitaleet yhdistetään lyhyistä päistään yhdeksi jättiläismäisen pitkäksi kaitaleeksi. Se taitetaan puolesta välistä ja ommellaan pitkältä sivulta yhteen. Taitekohta leikataan auki ja näin syntynyt kahden kaitaleen levyinen kaitale taitetaan jälleen puoliksi ja ommellaan pitkältä sivulta. Näin jatketaan, kunnes tilkkupinta on sopivan muotoinen. Näin ommeltua tilkkutyötä kutsutaan tilkkulasagneksi.

quilt sandwich (joskus myös quilt layers)
tilkkutyön kolme kerrosta

Tilkkupinta, tikkausvanu (tai välikangas) ja taustakappale muodostavat tilkkutyön kolme kerrosta.

quilt top
tilkkupinta, tilkkutyön päälliosa

R

raw edge
risareuna
Kankaan, blokin tai applikaatiokuvion ompelematon/kääntämätön reuna.

raw edge applique
risareuna-applikaatio
Applikaatiokuvio leikataan sellaisenaan kankaasta ilman saumanvaroja ja kiinnitetään kankaaseen esimerkiksi kaksipuoleisen liimakankaan avulla. Ommellaan läheltä reunoja, joita ei siis ole käännetty.

rectangle
suorakaide

red
punainen

reddish
punertava

reddish (ruddy) brown
punaruskea

reduce
vähentää (esimerkiksi vaikutusta)

redwork
Helppo, yksinkertainen ja suorin ompelein punaisella langalla toteutettu kirjontakuvio. vrt penny squares.

reflect
heijastaa, kuvastaa

require
vaatia, tarvita, olla tarpeen

repeat
toistaa; myös painokankaan toistuva kuvio

resew
ommella uudelleen

reverse appliqué
alikeompelu
Kankaalle saadaan muodostumaan kuvio näinkin. Kankaan nurjalle puolelle kiinnitetään halutun värinen kangas. Kaksinkertaiseen kankaaseen tikataan kuvio ja päällimmäinen kangas leikataan pois läheltä ommelviivaa.

rhombus
vinoneliö

right angle
suora kulma

rotary cutter
pyöröleikkuri, leikkuri

round
pyöreä, pyöristää

round robin swap
Tilkkuharrastajien yhteinen aktiviteetti – osallistujat voivat olla kiltakavereita tai internetistä tuttuja. Jokainen tekee tilkkutyölle alun ja lähettää sen ryhmän seuraavalle jäsenelle. Seuraava lisää omia osuuksiaan tilkkutyöhön ja lähettää edelleen. Kun kierros on täynnä, jokaisella on aloittamansa työ, johon jokainen ryhmäläinen on ommellut jotain.

row swap
Round robin swap –aktiviteetin muoto, jossa tilkkutyöhön lisätään aina yksi rivi kerrallaan.

ruler
viivain

running stitch
etupisto

S

safety pin
hakaneula

sample
mallikappale, tilkku

sampler / sampler quilt
tilkkutyö, joka on ommeltu monesta eri tekniikoin toteutetusta tilkkublokista. Jokainen blokki on siis erilainen.

sandwich
“tilkkuvoileipä” tai tilkkutyön kolme kerrosta: tilkkupinta, vanu, taustakangas.

sashing
välikaitale; tilkkublokkien väliin ommeltu kaitale

satin stitch
tiheä siksak-ommel, jota käytetään esimerkiksi huolittelemaan (peittämään) applikoidun kuvion risareunat.

scarlet
kirkkaanpunainen

scheme
työsuunnitelma

scissors
sakset

scrap
jäännöspala, tähde

scrappy
Lukuisista erilaisista tilkuista koottua pintaa kuvaava sana. Tilkkutyön blokit ovat keskenään eri värisiä. Scrappy-sanalla kuvatut työt on usein ommeltu muiden tilkkutöiden jäännöspaloista.

scrap quilt, scrappy quilt
tilkkutyö, joka on ommeltu jäännöspaloista (tähdemateriaaleista) tai joka tapauksessa erittäin monesta, vaihtelevasti valitusta kankaasta.

seam
sauma

seam allowance
saumanvara

Sauman oikealle puolelle jäävän kankaan leveys. Tilkkutöissä käytetään yleisesti 0,75 cm:n saumanvaraa (1/4 tuumaa). Vaateompelussa käytetään leveämpää saumanvaraa.

seam ripper
ratkoja

secondary design
toinen kuvio

Kun monta tilkkublokkia ommellaan yhteen, muodostuu usein toinen kuvio, joka ei käy ilmi yhtä blokkia tai parin blokin yhdistelmää katsoessa.

select, selection
valita, valikoima

selvage, selvedge
hulpio

Kudotun kankaan ulkoreuna, joka ei purkaudu. Hulpio on jäykempi ja tiheämmin kudottu kankaan osa. Koska se käyttäytyy saumoissa eri tavalla kuin muu kangas, se leikataan pois ennen kuin kankaasta ryhdytään leikkaamaan paloja tilkkutyöhön.

selvage quilt
tilkkutyö, joka on ommeltu joko osittain tai kokonaan hulpiokaitaleista.

seminole patchwork
seminole-tilkkutyö

Menetelmä, jossa toisiinsa kiinni ommelluista kaitaleista leikataan paloja, jotka ommellaan uudelleen yhteen välikaitaleiden kanssa tai porrastetusti, jolloin muodostuu uudenlaisia kuvioita. Menetelmä on saanut innoituksensa Floridan Seminole-intiaanien käsitöistä.

separate
erottaa, erillinen

sew
ommella

sewing order
ompelujärjestys

sewing machine
ompelukone

shade
värisävy, vivahde, varjo

shape
muoto

sheen
kiilto

shibori
Japanilainen solmuvärjäystekniikka, jolla voidaan toteuttaa monimutkaisia kuvioita. Tekniikassa kangas yleensä kääritään ja/tai solmitaan putken tai sauvan ympärille ja upotetaan sen jälkeen väriliemeen.

shift
siirtää, liikuttaa

shiny
loistava, kiiltävä

shortcut
oikokeino, helpompi/nopeampi tapa tehdä jotain

shrink
kutistua, kutistaa

shrinkage
kutistuminen (tai sen määrä)

signature quilt
Nimikoiduista blokeista ommeltu tilkkutyö. Ystävälle voidaan antaa lahjaksi tilkkutyö, jossa on jokaisen nimikirjoitus (kirjottuna). Tällaisen työn toinen nimitys on Friendship Quilt, ystävyystilkkutyö.

silver, silver grey
hopea, hopeanharmaa

similar
samanlainen

size
koko

sketch
luonnos, luonnostella

skipped stitch
hyppypisto

sloppy
huono, huolimaton

soak
liottaa

solid, solid colour
yksivärinen

sort
laji, lajittelu, laatu

sort out
lajitella

space
tila, välimatka, avaruus

spin
lingota

spinning
linkous

split
halkaista, jakaa

square
neliö

stack and whack
Tekniikka, jossa isokuvioisesta kankaasta leikataan paloja täsmälleen samasta kohdasta kuviota ja ommellaan palat yhteen, yleensä kuusikulmioksi, jolloin syntyy kaleidoskooppimainen blokki. Tekniikan toinen nimitys on One-block wonder

star
tähti

stash
kangasvarasto eli tilkkuharrastajan kangaskokoelma. Tilkkuilijat yleensä mielellään kartuttavat kangasvarastoaan (stash building) aina tilaisuuden tullen.

stencil
sapluuna

stippling (meandering)
muurahaisenpolkutikkaus

Mutkitteleva, yleensä pyöreämuotoinen koneommel, joka kulkee pitkin tilkkupintaa.

stitch
tikki, ommel

stitching
tikkaus, tikkaaminen

stitch in the ditch
saumaviivaa pitkin tikkaaminen

Tikkaus ommellaan saumaviivan päälle tai aivan saumaviivan viereen.

straight binding
suoraan leikattu reunakaitale

Reunakaitaleen (reunakantin) voi leikata täysvinoon tai myös langansuuntaisesti. Tarvittavan kaitalepituuden saa pienemmästä määrästä kangasta, kun kaitaleen leikkaa suoraan.

straight line quilting
suora konetikkaus

Suora konetikkaus voi olla yhdensuuntaisia ompeleita tai satunnaisiin suuntiin ommeltuja suoria ompeleita.

straight stitch
suora ommel

straighten
suoristaa

stretch
venyä, venyttää

striking
vaikuttava, huomiota herättävä

string patchwork
Tilkkutyö, joka on ommeltu kapeista tai kapeahkoista kangaskaitaleista.

strip
nauha, suikale, kaitale

stripe
raita

striped
raidallinen

strip-piecing
menetelmä, jossa pitkiä kangaskaitaleita ommellaan ensin yhteen, jotta näistä pötköistä voi leikata valmiiksi raidallisia paloja

submit
(tilkkuharrastuksen yhteydessä) jättää työ arvosteltavaksi

subscription
lehden tilaus

suit
sopia (esimerkiksi värinsä tai kuosinsa puolesta)

suitable
sopiva

surface
pinta

swap
vaihtokauppa, vaihto

Kankaiden tai blokkien vaihtaminen ryhmässä. Yleensä näillä on tietyt säännöt – esimerkiksi väri tai blokkikuvio pitää olla tietynlainen. Vaihtokauppoja harrastetaan esimerkiksi tilkkukilloissa, mutta myös internet-ryhmissä.

swatch
kankaan mallitilkku

T

table cloth
pöytäliina

table runner
kaitaliina

tacker / tacking gun
nitoja tai nitojapistooli

Erikoistyökalu, jonka ampumien pienten nailonisten “nuolien” avulla voi kiinnittää (harsia) tilkkutyön kerrokset yhteen ennen tilkkutyön tikkaamista. Kun työ on tikattu, nailoniset pätkät leikataan pois.

tan
kellanruskea

tangle
mennä sekaisin, sotkeentua

tape
teippi

tear
repiä, repäistä

template
malline, kaava

Pahvista tai muovista leikattu muoto, jonka avulla leikataan paloja blokkiin tai applikaatiokuvioon tai merkitään tikkausviivat tilkkutyöhön.

tension
kireys, jännitys

texture
kudos, sidos, rakenne

thimble
sormustin

thread
(ompelu)lanka

three dimensional
kolmiulotteinen

throat plate
ompelukoneen pistolevy

tie, tying
sitoa, sitominen

tied quilt
solmittu tilkkutyö

Tilkkutyö, jonka kerrokset on kiinnitetty solmuin, ei tikkauksin.

tight
tiukka

time-consuming
aikaa vievä

tint
värisävy, vivahde (valkoisella taitettu)

tip
vinkki, vihje

tone
värisävy (harmaalla taitettu)

tool
työkalu, työväline

top
yläosa, huippu; tilkkupinta

toward
kohti jotakin

trace
seurata, jäljentää, hahmotella

traditional
perinteinen

transfer
siirtää, kopioida

trapunto
vanutikkaus

Tikkaustekniikka, jossa ommelten väliin lisätään vanua, täytettä tai nyöriä, jotta kuviot tulevat näkyviin kolmiulotteisempina.

treasure
aarre, pitää aarteena

triangle
kolmio

triangular
kolmiomainen

trim
siistiä leikkaamalla, tasoittaa

turned-in edges
käännetyt reunat

Tilkkutyön huolittelutapa, jossa tilkkupinta ja vanu ommellaan taustakappaleen kanssa pussiin.

turquoise
turkoosi

U

unbleached
valkaisematon

UFO (UnFinished Object)
Keskeneräinen tilkkutyö. Voidaan esimerkiksi kysyä, montako UFOa henkilöllä on kaapissa.

unit
yksikkö

utility quilt 
Yksinkertainen, perusmallinen tilkkupeitto, joka on varta vasten valmistettu käytettäväksi peittona – siis käyttöesineeksi.

V

variety
monipuolisuus, vaihtelevuus, suuri määrä

vary
varioida, muunnella, muuttaa, vaihdella

violet
violetti, orvokki

W

wadding
vanu, täyte

walking foot
ompelukoneen yläsyöttäjä

wall hanging, wall quilt
seinävaate, seinätekstiili

Tilkkutyö, joka on tarkoitettu ripustettavaksi seinälle.

wash
pestä

watercolor quilt
Tilkkutyö, joka muistuttaa impressionistista vesivärimaalausta. Se kootaan useimmiten pienistä, kuviollisista neliöistä.

water soluble
vesiliukoinen

wax
vaha, vahata

wear
kuluttaa, käyttää

wearable art
käsityönä tehty uniikki vaatekappale

white
valkoinen

whiten
valkaista, vaalentaa

whitening, whiting
valkaisuaine

whiteness
valkoisuus, valkea läikkä

white work 
Tilkkutyö, joka on toteutettu yhdestä, valkoisesta kankaanpalasta. Työn visuaalinen ilme ei synny tilkuista vaan tikkauksesta.

whole cloth quilt 
Tikattu työ, jonka päälliosa on yhtä kangasta – ei siis tilkuista koottu. Työn visuaalinen ilme rakennetaan tikkauksin. Yhdestä kuviopaneelikankaasta toteutettu työ on myös whole cloth quilt. Taidetilkkuilijat saattavat maalata kangasta ja tikata siitä whole cloth –työn.

width
leveys

window template
kehysmalline

Malline, joka sisältää saumanvarat ja jonka keskellä oleva aukko auttaa kohdistamaan halutun kuvion valmiille tilkulle.

wine coloured
viininpunainen

wonky
epämääräinen, huojuva, hutera

Sanaa wonky käytetään kuvaamaan tilkkublokkeja, joiden kuviot on toteutettu epämääräisin, vaihtelevin mitoin. Esimerkiksi ”wonky stars,” joiden sakarat ovat vähän eri mittaiset.

workshop
työpaja, luento, oppitunti, kurssi

Y

yardage
kankaan menekki, kankaan määrä

yarn
(neule)lanka

yellow
keltainen

yellowish, yellowy
kellertävä

yellow ochre
vaalea okra

Z

zigzag, zig zag
siksak (yleensä nimenomaan siksak-ommel)

zipper
vetoketju

zipper pouch
vetoketjupussukka