OMPELE WHEELY-TILKKUBLOKKI

NÄIN OMPELET WHEELY-BLOKIN

Kaksi yhden hinnalla! Yhden ja saman paperikaavan avulla voit ommella kaksi aivan erilaista tilkkupintaa. Lataa Wheely-blokin ompeluun tarvittava kaava tästä.

Yhteen Wheely-blokkiin tarvitset neljä paperikaavan mukaan ommeltua palaa, jotka ovat kaikki samanlaisia. Kaavan mukaan ommeltuna Wheely-blokista tulee 8,5 tuuman neliö – tilkkupinnaksi ommeltuna blokki on kahdeksan tuuman neliö.

Voit ommella blokin tavalliseen tapaan paperin läpi ommellen. Yhden blokin ompelemista varten joudut silloin kopioimaan itsellesi neljä paperikaavaa.

Vaihtoehto: katso vinkkivideolta, miten kätevästi paperiompelu käy taittelutekniikalla! Yhden kaavan voit käyttää monta kertaa, eikä sinun tarvitse repiä kaavapapereita valmiin blokin nurjalta puolelta.

Pdf-sivulle on sijoitettu kaksi samanlaista kaavaa. Voit esimerkiksi ommella paloja vuorotellen, jolloin sinun ei tarvitse joka välissä katkaista ompelulankaasi.

Ompele kappaleet valmiiksi, tasoita yhdistettävät reunat ja ompele palat yhteen.

Kun valitset blokkiisi kankaita:

Valitse kuvion osiin kankaat, jotka erottuvat toisistaan tummuusasteeltaan. Huomaa, että värittämällä kuvion eri tavoin saat aivan eri näköisiä blokkeja.

Kuvassa 1 blokin palat 2,3 ja 4 on ommeltu ”taustakankaasta” eli kankaasta, joka on suunnilleen kuvioton ja melkein yksivärinen.

Kuva 1. Punasävyinen Wheely-tilkkublokki.

Kuvassa 2 taustakangasta ovat vain palat 2 ja 3.

Kuvien 1 ja 2 blokit on myös koottu eri tavalla. Samalla kaavalla ommellut palat onkin yhdistetty toisin päin. Tilkkupintaan syntyy silloin aivan erilainen rytmi.

Kuva 2. Käännetty Wheely-tilkkublokki.

Kokeile seuraavia ideoita:

  • Kokoa blokki resurssipaloista: valitse paloille 1 ja 5 tietty väri, mutta käytä erilaisia kankaita (jotka toki ovat mielellään samaa tummuusastetta). Tai kuvan 2 mukaan, palat 1, 4 ja 5 olisivat eri kankaita.
  • Katso, miltä blokki näyttää, kun valitset oikein tumman taustakankaan ja rakennat kuvion vaaleammista kankaista!
  • Entä jos ompelisit kuvan 1 mukaisia blokkeja niin, että tausta olisi aina samaa kangasta ja pala 5 samoin, mutta palat 1 olisivat minkä värisiä vain? Silloinkin voisit hyödyntää resurssipalojasi.

Kuvat ja kaava: Tiina Kovalaine, @tiukuliina