SIKIN SOKIN -TILKKUBLOKKI

NÄIN SYNTYY LEIKKISÄ SIKIN SOKIN -TILKKUBLOKKI

Ompele neljäsiosahirsimökkiblokki jäännöspalakaitaleista (resurssipaloista). Paperikaavan avulla syntyy hauska, sikin sokin leikkisästi kulkeva pinta.

Lataa tästä neljän neljäsosahirsimökkiblokin paperikaavat. Pdf-tiedostossa on neljän hieman eri tavalla sikin sokin olevaa blokkia, jotta voit ommella niistä yhden kokonaisen, sikin sokin -tilkkublokin.

Valmiin neljäsosahirsimökkiblokin koko on noin 15 cm x 15 cm (tai 6” x 6”).

Voit ommella blokin tavalliseen tapaan paperin läpi ommellen. Silloin valmis blokki on piirretyn kaavan peilikuva.

Vaihtoehto: katso vinkkivideolta, miten kätevästi paperiompelu käy taittelutekniikalla! Yhden kaavan voit käyttää monta kertaa, eikä sinun tarvitse repiä kaavapapereita valmiin blokin nurjalta puolelta.

Voit tasoittaa blokin saman tien ommeltuasi sen, mutta voit myös silittää valmiin, tasoittamattoman blokkisi, kenties säilyttää blokkeja tasoittamattomina ja tasoittaa ne vasta sitten kun olet kokoamassa tilkkupintaa. Silloin blokeista tulee varmasti jokaisesta yhtä suuri, ja niiden yhdistäminen sujuu helpommin.

Huomaa, ettei saumojen ole tarkoituskaan osua kohdakkain. Siksi ei ole niin väliä, tasoitatko blokin tismalleen kaavan mukaisesti!

Kokeile tilkkutyössäsi seuraavia ideoita, jos olet kokoamassa neljäsosahirsimökkiblokeistasi kokonaisia hirsimökkejä:

  • Ompele kahteen neljäsosahirsimökkiblokkiin tumma ja kahteen vaalea aloitustilkku (esimerkiksi tummanpunainen ja vaaleanpunainen).
  • Tee niin kuin kaavan testaaja: ompele aloitustilkun ympärille keltaiset hirret. Jatka väritystä mielesi mukaan. Keskellä näkyvä keltainen voi saada blokkisi hehkumaan!
  • Aloita kaksi neljäsosahirsimökkiblokkia värillisellä ja toiset kaksi valkoisella hirrellä. Väriraidat eivät silloin varmasti osu kohdakkain, ja valmis blokkisi on entistäkin leikkisämpi.
  • Valitse aloitustilkuksi aina sama kangas, mutta valitse kaikki muut hirret satunnaisesti. Kokeile esimerkiksi värikkäitä, yksivärisiä kankaita!

Ohje ja kuvat: Tiina Saaristo, @tilkunviilaaja