LEHTIBLOKKI PAPERIOMPELUNA

NÄIN OMPELET LEHTIBLOKIN

Ompele lehtiblokki paperiompeluna! Käytät siihen kätevästi pienimpiä varastoosi kertyneitä jäännös- tai resurssipaloja! Kolmion muotoiset tilkut sopivat tähän mainiosti.

Lehtiblokki muodostuu kahdesta osasta. Lataa lehtiblokin kaava tästä!

Vinkki: voit ommella osia vuorotellen, jolloin sinun ei tarvitse joka välissä katkaista ompelulankaasi.

Tulostunut kaava ei ole millintarkka, mutta suunnittelijan kokeilublokista tuli melko tarkasti 15 cm x 15 cm:n kokoinen.

Voit ommella blokin tavalliseen tapaan paperin läpi ommellen. Silloin valmis blokki on piirretyn kaavan peilikuva.

Vaihtoehto: katso vinkkivideolta, miten kätevästi paperiompelu käy taittelutekniikalla! Yhden kaavan voit käyttää monta kertaa, eikä sinun tarvitse repiä kaavapapereita valmiin blokin nurjalta puolelta.

Ompele lehtiblokki niin, että valmistat kappaleet, tasoitat yhdistämissauman ja ompelet osat yhteen.

Olit sitten ommellut kappaleet paperin läpi tai taittelutekniikalla, käytä kohdistamisessa apuna nuppineulaa. Pistä neula läpi ensin yhden osan ja sitten toisen osan kulmakohdasta. Silloin kappaleet asettuvat toisiinsa nähden oikein. Klipsit ovat tässä hyvä apu!

Lehtiblokki ei synny kovin nopeasti, koska siinä on niin monta pientä osaa. Se ei kuitenkaan ole vaativa ommeltava. Esimerkiksi ”lehtisuonikuvioiden” ei tarvitse osua kohdalleen juuri oikein.

Koska blokki on hidastekoinen, kaavan suunnittelija ei suosittele sitä ainoaksi blokiksi isoon tilkkutyöhön. (Paitsi jos haluat ommella vähemmän peittoja vuodessa.)

Blokkikaavassa ei ole mukana lehden kantaa. Voit lisätä sen kaavan oikeanpuoleisen osan palaan 17, jos osaat (kaavan suunnittelija ei osannut, ainakaan nopeasti). Voit toteuttaa lehtikannan myös tikkauksella tai voit kirjoa sen blokkiin käsin.

Ellei lehti erotu taustastaan mielestäsi tarpeeksi, voit lisätä ääriviivan konetikkauksella tai käsinkirjonnalla.

Kun valitset tilkkuja blokkiisi:

  • Kuvasta näet, että keskiruodista lähtevien kolmioiden kuuluu olla tummempia ja muu lehti on vaaleampi. Valitse riittävän tummat ja vaaleat kankaat, jotta lehden kuvio tulee esiin.
  • Voit käyttää myös raidallisia kankaita, erityisesti lehden osiin! Ehkä ne sopivat myös lehtiruotoihin.
  • Lehtikappaleet voisivat olla alareunassa tummemmat ja vaaleta lehden kärkeä kohti. (Mallikappaleessa ei ole tehty niin.)
  • Käytä tarpeeksi pienikuvioisia kankaita.
  • Tausta voi olla joko tumma tai vaalea, mutta siihen sopii parhaiten kangas, jonka kuviolla ei ole tiettyä suuntaa. Esimerkiksi raita- tai ruutukangas ei ole sopivinta taustalle.

 

Ohje ja kuvat: Tiina Saaristo, @tilkunviilaaja