ERILAINEN HEKSAGON-BLOKKI

NÄIN OMPELET HEKSAGON-NELIÖBLOKIN

Nyt voit hyödyntää pieniäkin jäännöspalojasi (resurssipalojasi)! Ompele paperikaavan avulla erilainen heksagon-blokki eli Heksagon-neliö. Blokeista syntyy erilaista kuusikulmiopintaa kuin ne pinnat, jotka ommellaan pelkkiä kuusikulmioita yhdistelemällä.

Olet ehkä nähnyt kuvion toteutettuna englantilaisella paperiompelulla, johon tarvitsisit kartonkimallineet. Nyt et tarvitse muuta kuin kaksi heksagon-blokin puolikasta, jonka kaavat lataat tästä.

Tulostunut kaava ei ole millintarkka. Tasoita ompelemasi kappale neliöksi niin, että kuvio asettuu neliön keskelle. Esimerkiksi 12 cm x 12 cm on mukava mitta, samoin 5″ x 5″.

Voit ommella blokin tavalliseen tapaan paperin läpi ommellen. Silloin valmis blokki on piirretyn kaavan peilikuva.

Vaihtoehto: katso vinkkivideolta, miten kätevästi paperiompelu käy taittelutekniikalla! Yhden kaavan voit käyttää monta kertaa, eikä sinun tarvitse repiä kaavapapereita valmiin blokin nurjalta puolelta.

Pdf-sivulle on sijoitettu kaksi samanlaista kaavaa. Voit esimerkiksi ommella puolikkaita vuorotellen, jolloin sinun ei tarvitse joka välissä katkaista ompelulankaasi.

Ompele kappaleet valmiiksi, tasoita yhdistämissauma ja ompele puolikkaat yhteen.

Heksagon-neliö ei ole maailman helpoin kaava. Puolikkaiden pitää osua kohdalleen juuri oikein. Kuvassa näkyy suunnittelijan ensimmäisellä kaavaversiolla ompelema blokki, jossa kohdistukset olivat aika hienot. Valitettavasti blokista ei sillä kaavalla tullut oikean näköinen.

Saumakohtaan tulevien palojen kanssa täytyy myös olla tarkkana. Toisen puolikkaan palan 2 pitää aina olla samaa kangasta kuin toisen pala 5. Muuten kaavalla ei synny aiotun näköistä blokkia.

Kun valitset blokkiisi kankaita:

  • Valitse heksagon-kuvion osiin kankaat, jotka erottuvat toisistaan väriltään. Katso, että niiden ja taustalle valitsemasi kankaan välillä on riittävä kontrasti.
  • Palojen 2 ja 5 kankaiksi sopivat parhaiten melkein yksiväriset kuosit.
  • Valitse myös ”taustalle” kangas, jolla ei ole tiettyä suuntaa. Esimerkiksi yksiväriset tai pienikuvioiset, miltei yksiväriset kankaat ovat sopivimpia.

Kokeile seuraavia ideoita:

  • Kokeile käyttää heksagon-kuvion osiin neutraalin värisiä kankaita, esimerkiksi tummia ja keskisävyisiä harmaita sekä aivan vaaleita. Ja valitse taustakankaaksi kirkas, neutraaleistasi selvästi erottuva kuosi.
  • Ompele heksagon-kuvio sateenkaaren väriseksi. Aloita toisesta puolikkaasta, pala 2 = keltainen, 3 = oranssi, 4 = punainen, 5 = violetti. Toisen puolikkaan pala 2 = sama violetti, 3 = sininen, 4 = vihreä, 5 = sama keltainen.

 

Ohje ja kuvat: Tiina Saaristo, @tilkunviilaaja