KEHYSTETTY KUITTIBLOKKI

NÄIN HYÖDYNNÄT PIENETKIN TILKKUPALAT!

Kehystetty kuittiblokki

Ohje ja kuvat Mari Ohenoja-Miettinen 2022

Pienimmistä pienimmät resurssipalat voi ommella kuittipaperille taatusti uniikiksi tilkkupinnaksi.
Kehystettyä kuittiblokkia voi käyttää ompelussa kuten mitä tahansa tietyn levyistä suikaletta. Sen voi myös leikata halutun kokoisiksi paloiksi.

Ompeluohje:
Kiinnitä kuittipaperin päätyyn nurjalle puolelle ensimmäinen pala nuppineuloilla, oikea puoli ylöspäin. Kiinnitä tähän ommellen valitsemasi tilkku, oikeat puolet vastakkain, taita oikeat puolet näkyville, paina sauma auki kynnellä tai silitä.

Ompele lisää paloja tavalliseen paper-piecing tapaan kuittipaperia mukaillen, kunnes paperi loppuu tai saavutetaan haluttu pituus. Ommellessa huomioi, että saumat jäävät toisten saumojen alle tai yltävät kuittipaperin reunojen yli (saumavaran verran). Reunan yli menevän kangas tasataan lopuksi.

Kuvassa vasemmalla on ommeltu neljä eri kuittinauhaa sarjana. Jokaiseen kuittinauhaan on kiinnitetty seuraava ommeltava tilkku ja nämä ommellaan kiinni peräkkäin.

Seuraavaksi ommellaan kumpaankin reunaan kangas-suikale. Tämä paitsi yhdistää blokin ulkonäön myös sitoo kuitin reunaan yltäneet saumat ja estää niitä avautumasta.
Kuittipaperin voi poistaa joko heti tai vasta kun kuittiblokin ompelee lopulliseen työhön.

Muutama vihje:

  • Palat voivat olla kaiken muotoisia, myös useammasta pienestä palasta etukäteen yhdistettyjä.
  • Käytä tavallista pienempää pistonpituutta. Paperi on näin helpompi poistaa.
  • Jos ompelee palat saumanvaran verran kuittireunan yli, voi kaitalesauman ommella kuittireunan viereen. Blokista tulee hieman leveämpi ja paperin poistaminenkin helpottuu.
  • Valitse reunaan kapea suikale, jotta kuittiblokin mahdollinen venyminen ei vääristä lopullista blokkia. Itse käytän alle 2” (n.6 cm) levyistä suikaletta.
  • Reunasuikaleenkin voi koota useista paloista, mutta tällöin tulee saumojen reuna päätellä tai vahvistaa peruutusompeleella.

Kuvassa ylimpänä tilkut on ommeltu lentävien hanhien muotoon.

Alin kuittiblokkinauha on aika kapea, mutta kaitaleella kehystettynä siitä tulee varsin käyttökelpoista tilkkupintaa.

Kuvassa yllä kuittinauha on kehystetty ulkoreunoilta leveämmällä kaitaleella ja kaksi kaitaletta on yhdistetty sydänblokin muotoon.

Ohje ja kuvat: Mari Ohenoja-Miettinen

TERVETULOA TILKKUJEN KIEHTOVAAN MAAILMAAN

Liity jäseneksi