10 VINKKIÄ ALOITTELEVALLE TILKKUILIJALLE

10 HELPPOA VINKKIÄ VASTA-ALKAJALLE

”Jospa tahdon olla ma, tilkkupeiton laittaja..?” Jospa olen aloitteleva tilkkuilija ja teen ensimmäistä tilkkupeittoani? Mitä minun kannattaisi tietää?

Kokeneempien tilkkutyöläisten antamat kymmenen vinkkiä aloittelevalle tilkkuilijalle auttavat alkuun.

Lopuksi saat vielä kaksi bonusvinkkiä!

Kaitaleista toteutettu 'tilkkulasagne'

Valmiista kaitalepaketista voi ommella upean ”tilkkulasagnen”.

1. Valitse sopiva malli.

Vasta-alkajan ei kannata valita mallia, jossa blokit on ommeltu monesta oikein pienestä palasta. Myös vinoon leikattujen reunojen yhdistäminen niitä venyttämättä voi olla aloittelijalle vaikeaa. Paras malli aloittelijalle on sellainen, jossa ei tarvitse maailman tarkimmin kohdistaa saumakohtia.

Tilkkublokin ei tarvitse olla monimutkainen, ja lopputulos voi silti olla upea!

Aloittelevalle tilkkuilijalle sopivat myös monet sellaiset mallit, jotka perustuvat valmiiksi leikattuihin kangaspaketteihin tai -kaitaleisiin.

4-patch-blokki, jonka saumat on silitetty eri suuntiin

2. Ole tarkkana! Tai sitten ei…

Sopiva ja yhtä leveänä pysyvä saumanvara on mitä tärkeintä, kun ompelee blokkia mallin mukaan.

Jätä kaikkiin saumoihin samanlevyinen saumanvara. Tilkkutyökirjat neuvovat käyttämään ¼ tuuman tai 0,75 sentin saumanvaraa. Noudata ohjetta ja mikä tärkeämpää, ompele saumanvarasta aina yhtä leveä. Pienikin heitto suuntaan tai toiseen kertautuu, kun saumoja on monta, jolloin blokista tulee taas väärän kokoinen.

Maritta H haluaa muistuttaa saumanvaran oikeasta leveydestä ja sen merkityksestä koko blokin kasaamisessa. ”Jokunen blokki tuli purettua alkuvaiheessa, kun saumanvarat heittivät.”

Toisaalta Sirkka K:n mielestä ”Tilkkuilu on muutakin kuin kurinalaisten blokkien millimetritarkkaa näpertelyä.”

Kangaskaitaleita leikkuualustalla

3. Keskity leikkuuvaiheessa

Pienen työn tilkut voi leikata saksillakin, mutta leikkuri ja viivain ovat tilkkuharrastajan tosiystävät.

Katso, että leikkurissasi on terävä terä. Se tylsyy vähitellen, ja se kannattaisi vaihtaa ennen kuin leikkaaminen käy työlääksi.

Irma P: Alkuaikoina olisi ollut tärkeä löytää hyvät ohjeet viivaimen käyttöön alustalla.

Marja N: ”Kantapään kautta piti itse oppia, kuinka tärkeää huolellinen leikkaaminen on. Ei sitä kerrottu nettivideoilla.”

Mittaa kahdesti, leikkaa kerran. Muista tämä! Onpa surullista, kun leikkaat vahingossa vaikka kaikki 50 tarvitsemaasi palaa liian pieniä.

Tiina K vinkkaa aloittelevalle tilkkuilijalle, että kankaat leikataan tarkasti niin, että viivaimen viiva on kankaan päällä.

Leikkaa tilkut niin, että mahdollisimman moni yhdistämissauma on langansuuntainen. Vinoon leikatut reunat venyvät helposti ommellessa. Ellei ole varovainen, vinopaloista ommelluista blokeista tulee keskenään liian eri kokoisia. Reunat ja saumaviivat eivät silloin kohtaa, vaikka kuinka yrittäisi.

Viivain ja leikkuri ovat tilkkuilijan hyvät ystävät. Harva osaa joka kerta ommella tismalleen saman levyisen saumanvaran, ja valmiiden blokkien koko vaihtelee yleensä millin, pari. Kun blokit silittää hyvin ja sen jälkeen tasoittaa leikkurin ja viivaimen avulla, ne on helppo yhdistää tilkkupinnaksi, jossa saumat menevät (riittävän tarkasti) kohdakkain.

4. Silittäminen kuuluu asiaan

Silittäminen on tärkeämpää kuin luulisi.

Yleiset virheet ovat liian vähän silittäminen ja poimujen silittäminen kankaaseen. Kaikkein yleisin virhe on, että silittää liian pontevasti, kangasta venyttäen. Silitysvirheet kostautuvat tilkkutyön tekemisen aikana. Ryppyinen kangas venyy ommellessa, jolloin blokista tulee väärän kokoinen. Venynyt kangas vetäytyy vähitellen takaisin normaalikokoonsa, eikä blokista silloinkaan tule hyvä.

Painele raudalla tai siirrä rautaa rauhallisesti ja varovasti. Jos kangas ei tahdo sileytyä, kostuttaminen tai höyryttäminen auttaa – mutta älä venytä kangasta!

Mari K sen sanoo: ”Huolellinen leikkaaminen ei auta, jos silittäjä on ollut laiska ja kangas on hieman rypyssä. Ryppyisellä kankaalla lopputulos on epätarkka.”

Saumasta tulee vahvempi, kun saumanvarat kääntää samaan suuntaan. Jos monta saumaa osuu kohdakkain, saumanvarat voi silittää myös eri suuntiin, jotta kohdasta ei tule liian paksu.

Yleensä saumanvarat silitetään tummemman kankaan puolelle (”to the dark side”).

Katso myös 10 parasta silitysvinkkiä tilkkuharrastajalle.

5. Terävällä neulalla

Koneen ompeluneulan pitää olla terävä ja ehjä. Peukalosääntönä voi pitää, että neula vaihdetaan joka kerta uutta työtä aloitettaessa. Neula pitää vaihtaa myös, jos sillä osuu nuppineulaan. Tylsyneellä neulalla on hankala ommella, ja vaurioitunut neula voi olla syynä ongelmiin – esimerkiksi siihen, että lanka katkeilee tai että kone tekee hyppytikkejä.

6. Tutustu apuvälineisiin

Aila S: ”Ensimmäisiä isompia töitä koneella tikatessani saumat ryppyili, sitten sain vihjeen yläsyöttäjästä! Sen jälkeen tikkausjälki on ollut tasaista ja siistiä!”

7. Mitä jos kävisit kurssilla?

Kurssilla voi oppia ja innostua – tai sitten ei. Leena M: Olin joskus kurssilla jossain, ei sytyttänyt. Uudemman kerran Espoon Kilon kierrätyskeskuksen kurssilla ja hyvät ohjeet ja neuvot. Nyt on kankaita vartoomassa.

Jaana A: Olin samalla kurssilla Leenan kanssa. Innostuin ompelusta niin, että opiskelen nyt mittatilausompelijaksi. Kaikki alkoi Kierrätyskeskuksen kursseista.

Leena K: Olin katsellut lehdistä tilkkutöitä ja ohjeitakin, mutta onneksi menin Vaasa-opiston kurssille ennen kuin aloin tehdä mitään! Siellä kaikki tärkeät asiat tulivat esille sitä mukaa kuin niitä tarvitsi.

Kaija S: Olin varmaan parikymmentä vuotta Lempäälän kansalaisopiston tilkkutyökursseilla ja onnistuin saamaan loistavan opettajan. Niillä opeilla rustailen edelleen.

Tilkkutyöaiheisia kursseja voi etsiä myös Tilkkuyhdistyksen kalenterista.

Kontrastiton ja sekavaksi jäävä tilkkublokki

8. Muista kontrasti

Kauneus on katsojan silmässä, mutta värivalinnat ja erityisesti värien tummuusasteet ovat tärkeitä lopputuloksen kannalta. Värien valitseminen voi tuntua vaikealta, mutta värisommitteluakin tärkeämpää on useimmiten se, että tilkkujen välillä on kontrastia. Jos tilkkublokin kaikki osat ompelee esimerkiksi keskivärisistä kankaista, blokin kuvio ei välttämättä tulekaan kunnolla esiin.

9. Varaudu virheisiin

Ihan varmasti tulee virheitä. Täydellistä tilkkuilijaa ei ole. Joskus voit turhautua, mutta tilkkutyö on luovaa tekemistä, jolle ei kannata asettaa epärealistisia odotuksia. Jos saumasta ei tule hyvä tai jos ompelet väärät palat yhteen, on paras vain ottaa ratkoja kauniiseen käteen. Jos teet muunlaisen virheen, korjaa se tai muokkaa työtä niin, ettei virhe enää näytä virheeltä.

Äläkä osoita muille, mitä virheitä lopullisessa tilkkutyössäsi ehkä on!

10. Tilkkuharrastuksessa on riskinsä

Päivikki P: Se vie koko käden!

Hempeän värisiä tilkkukangaspakkauksia

Bonusvinkki 1 – Millaisista kankaista?

Tilkkupoliisia ei ole: voit käyttää mitä tahansa kankaita ja leikata ja ommella miten huvittaa. Käsityöpuuvilla on kuitenkin turvallisin valinta tilkkutyöhön, sillä:

  • Keinokuituja ei ole yhtä mukava ommella, ja niiden reunat saattavat rispaantua hankalasti.
  • Joihinkin tekokuituihin jää pysyvät rypyt.
  • Silkkikangas on upea, mutta tikkauslanka syö tietyt silkit ennen pitkää puhki, jolloin tilkkutyötä joutuu paikkaamaan.
  • Liian paksu ja kova kangas tilkkupeiton taustakappaleena kangistaa valmiin peiton.

Bonusvinkki 2 – Mistä ostaa tai hankkia kankaita?

Tilkkutyökankaita voi tietenkin ostaa metrihintaan tai paloina kangaskaupoista. Hinta kohoaa pilviin, mikäli suunnittelee tekevänsä tilkkutyön lukuisista eri kankaista. Harrastusta aloittelevalle tämä voi olla riskisijoitus!

Onneksi tilkkutöihin erikoistuneet liikkeet (ja verkkokaupat) myyvät myös tilkkukangaspaketteja, joissa on esimerkiksi 20 eri kuvioista tai eri väristä kaitaletta tai palaa. Kangaspakkaus on valmiiksi kauniisti sommiteltu, ja sen avulla saa helposti vaihtelua tilkkupintaan.

Aloitteleva tilkkuilija voi lähteä liikkeelle myös huokea edellä ja tutkia ensin omat lakana- ja pöytäliinavarastot ja sitten sukulaisten ja tuttavien varastot. Kannattaa silti välttää lakanoiden ja liinojen haalistuneita tai ohueksi hipuneita kohtia. Kun tilkkutyöhön käyttää tuntikaupalla työaikaa, lopputuloksen on syytä olla kestävä.

Aloittelijalle saattaa olla apua myös tilkkukillasta tai muusta tilkkutöitä tekevästä ryhmästä. Pidempään harrastaneet (ja kankaita keränneet) lahjoittavat mielellään pois tilkkuja ja kankaita, joille heillä ei enää ole käyttöä.

Katso myös vinkit tilkkuilijan kangasostoksille: Paljonko kangasta kannattaa kerralla ostaa?

 

Lähteinä käytetty:

  • Tilkusta asiaa -Facebook-ryhmän jäsenten kommentteja
  • https://feltmagnet.com/textiles-sewing/Common-Quilting-Mistakes-and-Tips-for-Beginners
  • https://www.polkadotchair.com/3-tips-beginning-quilters-fabulously-fast-quilts/
  • https://quiltkingproducts.com/blogs/quilting/easy-quilting-tips-beginners