TILKKUMYLLY - LUENNOT

Luennot tilkkupäivillä 2018


Luennot ovat tärkeä osa tilkkupäivien ohjelmatarjontaa. Raision Tilkkumylly-tapahtumassa on tarjolla kolme erilaista luentoa. Järjestettävät kurssit ja työpajat voit katsoa tältä sivulta.

Tilkkumylly-tapahtuman luennoitsija Tanja Huikuri

TEKSTIILIEN SÄILYTTÄMINEN TULEVILLE SUKUPOLVILLE
Tanja Huikuri

Lauantai 17.3. klo 11:00-11:45

Tekstiilien konservoinnin tarkoituksena on kulttuuriperinnön säilyttäminen. Konservoinnilla tarkoitetaan kaikkia niitä toimia, joilla kulttuuriperinnön tuhoutumista voidaan hidastaa tai ehkäistä. Konservointi kunnioittaa tekstiiliä ja sen historiaa ja toimintatavat pohjautuvat tutkittuun tietoon.

Luennoitsija Tanja Huikuri on tekstiilikonservaattori YAMK. Konservaattori (AMK) Metropolia ammattikorkeakoulusta vuonna 2000, täydentänyt opintoja samassa oppilaitoksessa  (YAMK) vuonna 2009. Tekstiilien pohjakoulutus Jurvan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, josta tekstiilialan Artenomiksi 1994. Hän harrastaa käsitöitä ja kokeilee mielellään uusia tekniikoita.

Tilkkumylly-tapahtuman luennoitsija Leena Gustafsson

VILLALANKAKIRJONTA
Leena Gustafsson

Lauantai 17.3. klo 13:00-13:45

Suomi100-juhlavuotena on palattu monella eri saralla 1900-luvun alun tapahtumiin, kulttuuriin ja ilmiöihin. Tuolloin erityisesti länsisuomalaisissa kodeissa käytettiin salien kaunistuksena ja lämpimyyden tuojana villakirjontaisia pöytäliinoja, oviverhoja, ikkunaverhoja ja seinävaatteita. Rekiajelulle varustauduttiin lämpimin kirjotuin peitoin ja myös itse reki vaatetettiin taidokkaasti kirjotulla vaatteella.

Leena Gustafsson kertoo Lounais-Suomen Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa lopputyönä valmistamastaan rekivaatteesta, joka on ollut esillä Maatalousmuseo Sarkassa Loimaalla.  Hän pohtii myös villalankakirjonnan monimuotoisuutta ja sen käyttöä tilkkutöiden rikastuttujana.

Luennoitsijasta:

. Fysioterapeutti, Turku (1975)
. Vaatetusartesaani, Lounais-Suomen Käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Mynämäki (2005)
. Mynämäen Vuoden Lauri 2017 ansioista kulttuurin ja harrastetoiminnan saralla

” Purjehtiminen on minulle mieluisa harrastus ja veneillessä on eräitäkin villakangastöitä tullut tehtyä”, kertoo Leena  harrastuksistaan.

Tilkkumylly-tapahtuman luennoitsija Aava-Leena Kurki

KESKIAJAN KAUNOTAR
Aava-Leena Kurki

Sunnuntai 18.3. klo 11:00-12:00

Nainen on aina ollut kaunis, mutta eri aikoina erilainen nainen. Tämän esitelmän kuvatarina kertoo, minkälainen nainen oli keskiajalla kaunis ja miten nainen on muovannut itseään ollakseen keskiaikaisen ihanteen mukaan kaunis.

Ja siinä sitä sitten olikin tekemistä. Kauneus oli yltäkylläisten etuoikeutta, kauneus oli tarkoin määriteltyä, vaatetus, asento, ryhti, hiukset, iho, rinnat, takapuoli, vatsa, jalkineet, kaula… jne., vain harvat saattoivat omistaa elämänsä pelkästään ulkonäölleen. Yhden kaunottaren suloinen kauneus oli raataja-armeijan aikaansaannos; emäntä loistossaan oli pyykkäreiden, kutojien, kampaajien, ompelijoiden, kengäntekijöiden, kamarineitojen ja kylvettäjien taidonnäyte.

Vuosisadat kulkevat ja nainen on kaunis. Pulleana, laihana, pitkänä, vaaleana, tummana, äitinä, vaimona, rakastajattarena.  Ja kenen silmiä varten?

Nainen kehystää itsensä. Miksi? – ”kun kaikki kuitenkin lakastuu juuri päästyään kukkaan” (Jenni Haukio)

Luennoitsijana on naantalilainen Aava-Leena Kurki, filosofian maisteri, luennoitsija, opas, jolla on huumorintajuinen suhtautuminen historiaan, siivoukseen ja elämänmenoon.  Rakastaa koiria, nauriita, erämaata, kettuja ja laulujoutsenia. Vaimo, äiti ja isoäiti, jonka päivät ovat tunteiden tilkuista koottuja taideteoksia.