OMPELE VINOVIIVA-TILKKUBLOKKI

NÄIN OMPELET VINOVIIVAKUVIOISEN TILKKUBLOKIN

Vinoviiva-tilkkublokki on helppo ommella. Koska tasoitat blokin lopuksi, sinun ei ompelun aikana tarvitse olla auringontarkka, kunhan pidät saumanvarat tasalevyisinä. Vinoviivaan riittää pienempikin resurssipala. Värejä vaihtelemalla saat tilkkupinnasta aina erilaisen.

Yhteen Vinoviiva-tilkkublokkiin tarvitset:

– yhden kangasneliön, koko noin 15 cm x 15 cm (tai 6” x 6”)
– yhden kangaspalan, koko noin 23 cm x 4 cm (tai 9” x 1,5”).

Ellet halua leikata ja ommella blokkia näin, lataa Vinoviiva-paperikaava tästä. Ja jos haluat toteuttaa pienen pieniä Vinoviivoja, lataa minikokoisen Vinoviivan paperikaava tästä.

Vinoviiva-tilkkublokin osat

1. Leikkaa kangasneliö halki kulmasta kulmaan. Saat kaksi suorakulmaista kolmiota.

2. Ompele kaitale kolmioiden väliin.
– Kohdistusta helpottaaksesi taita kaitale kahtia ja paina siihen taiteviiva. Taita myös kolmiot kahtia ja paina niihin lyhyet taiteviivat.
– Aseta taiteviivat kohdakkain, niin kaitale asettuu keskelle.

Vinoviiva-tilkkublokkia tasoitetaan

3. Silitä blokkiaihio. Varo venyttämästä saumoja!

4. Kappale ei ole tasainen eikä tasamittainen, joten seuraavaksi tasoitat sen. Jos aloitit 15 cm x 15 cm kokoisesta neliöstä, tasoita ompelemasi pala siihen kokoon. Kuvassa palaa tasoitetaan tuumamittaiseksi.

Tasoita ompelemasi kappale niin, että kaitaleen keskikohta on tasoitetun blokin lävistäjä. Silloin blokkien vinoviivat asettuvat kohdakkain ommellessasi blokkeja yhteen.

Neljä Vinoviivablokkia

Kun toteutat Vinoviiva-tilkkublokit resurssikankaista, ehkä kaikkien saumojen ei tarvitsekaan osua tismalleen kohdakkain. Niin, eivätkä mahdolliset epätarkkuudet edes erotu, kun katsot valmista työtäsi parin metrin päästä.

Kokeile tilkkutyössäsi seuraavia ideoita:

  • Valitse neliöihin yhtä väriä, mutta eri kuvioita ja eri tummuusasteita. Käytä kaitaleessa toista väriä, ja samoin eri kuvioisia ja eri tummuisia kankaita.
  • Valitse neliökankaasi yhdestä ja samasta, valmiiksi sommitellusta kangaspakkauksesta.
  • Käytä kaitaleissa mustaa ja eri tummuisia harmaita. Sommittele valmiit blokit pintaan niin, että mustaviivaiset blokit ovat keskellä ja viivat vaalenevat reunoja kohti mentäessä.
  • Yhdistele vinoviivakuvioisiin blokkeihin erilaisia blokkeja – vaikka sellaisia, joissa viivat ovat eri tavalla vinossa tai kokonaan suorassa. (Sommittelussa auttaa, jos hahmottelet kuviot ensin paperille.)
  • Käytä neliöissä yksivärisiä kankaita ja valmista kaitaleet resurssitilkuista yhdistelemällä. Näin saat hyödynnetyksi pienimmätkin jäännöspalasi!

Ohje ja kuvat: Tiina Saaristo, @tilkunviilaaja