Tilkkutyönäyttelyn järjestäminen

Tilkkutyönäyttelyn järjestämistä ei kannata pelätä. Se vaatii työtä ja organisointia, mutta hyvin järjestelyin tilkkuilu saa näkyvyyttä.

Lataa tästä tehtävälista näyttelyn järjestäjälle (.doc-muodossa). Se voi auttaa näyttelyprojektissasi.

Aikataulu

Näyttelyn suunnittelun voi aloittaa aikataulun laatimisella. Näyttelyn ajankohta määrittää sen kuinka paljon on aikaa tehdä uusia töitä vai käytetäänkö kokonaan tai osittain vanhoja töitä. Ajankohtaa voi miettiä myös sen kannalta, osuuko se loma-ajaksi, ovatko kiltalaiset vapaita ripustukseen, valvomiseen yms.

Aihe

Näyttelyn aihe voi tulla esimerkiksi killan puolesta tai näyttelypaikan toiveesta. Toivetta kannattaa kuunnella, jos paikka on näyttelylle sopiva.

Paikka

Näyttelypaikka voi olla melkein missä vain. Kaupungin tai kunnan tilat (esim. kirjasto, virastotalo, luontotalo, koulu, sairaala, terveyskeskus, palvelutalo), kaupan tai pankin näyteikkuna ovat käyttökelpoisia ja usein ilmaisia.

Mitä helpommin paikka on saavutettavissa sitä enemmän kävijöitä todennäköisesti tulee.

Paikkaa valittaessa kannattaa käydä paikan päällä ja ottaa valokuvia ja mittoja, jotta voi paremmin suunnitella ja tehdä sopivan kokoisia töitä. Pieneen tilaan kannattaa tehdä pieniä töitä ja isoille seinille ripustaa vaikka peittoja. Lukittavat vitriinit ovat käyttökelpoisia pienille hankalammin ripustettaville ja vartioitaville töille.

Mainostus

Näyttely ei voi saada liikaa julkisuutta. Kannattaa hyödyntää kaikki mahdolliset kontaktit, joilla näkyvyyttä saadaan. Mainoksia levitetään mahdollisimman moneen paikkaan. Paikallislehdet, kirjastojen, koulujen ja työväenopistojen ilmoitustaulut, kangaskauppojen seinät ovat hyviä mainosten paikkoja.

Paikallisen toimittajan voi pyytää avajaisiin tekemään jutun.

Näyttelypaikkaan voi jättää killan ja yhdistyksen yhteystiedot, jos joku näyttelyvieraista innostuu tilkkuilusta.

Valvonta

Ihanteellista on, että näyttelypaikan työntekijä vartioi näyttelyä. Jos näin ei ole, niin kiltalaiset voivat sopia valvontavuoroista. Samalla voi kiinnostuneille näyttelyvieraille kertoa töistä, killan ja yhdistyksen toiminnasta.

Paikan aukiolo kannattaa varmistaa etukäteen. Virka-aikana kävijöitä on eri määrä kuin että näyttely on auki myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kannattaa kysyä mahdollisuutta, että voiko killan omalla valvonnalla (illat ja viikonloput) lisätä aukioloa.

Ripustus

Kolmiosainen tukevasti ommeltu ripustuskuja kaikissa töissä helpottaa ripustusta ja vaikeuttaa töiden varastamista (sitäkin voi tapahtua). Kannattaa huomioida myös kujan kestävyys, jos kyseessä on painava työ. Jokaiseen työhön tarvitaan sopivan vahvuinen keppi. Kannattaa sopia, että jokainen hankkii kepin itse ja nimikoi sen omalla ja työnsä nimellä.

Töiden viereen tai alapuolelle laitetaan yhtenäiset nimilaput (työn nimi ja tekijän nimi) tai numerot (jos käytetään näyttelyluetteloa), jolloin työt pysyvät puhtaampina, kun niiden taakse ei tarvitse kurkistella.

Näyttelykansio

Kaikista näyttelyn töistä kannattaa ottaa valokuva etukäteen. Kuvista ja tekijöiden teksteistä voi koota näyttelykansion, josta kävijät voivat lukea tekijöiden kokemuksia ja ajatuksia näyttelytyöstään. Teksti voi olla vapaamuotoinen tai kirjattu lomakkeelle. Kilta voi sopia tietyt asiat, jotka kaikkien pitäisi mainita (esimerkiksi tekijän nimi, työn nimi, valmistumisvuosi ja koko, materiaalitiedot, tekniikka, idealähde). Jos töitä on paljon, kannattaa harkita näyttelyluettelon tekemistä.

Kansio jää dokumentiksi pidetystä näyttelystä.

Killan vieraskirjaan näyttelyvieras voi kirjoittaa nimensä ja kommenttinsa.

Myynti

Joissakin paikoissa kilta voi myydä tuotteitaan joko provisiolla tai ilman sitä. Jos paikassa on kiltalaisia valvomassa, he voivat myös myydä tuotteita.

Killan tai tekijöiden yhteystieto kannattaa jättää, jos joku haluaa ostaa näyttelytyön tai teettää työn.

Myyntinäyttelyssä työn nimilappuun tai näyttelyluetteloon voi laittaa myyntihinnan.