Viisi vinkkiä tilkkutyönäyttelyn kävijälle

Näyttelyvieraan on hyvä muistaa


Tilkkutyönäyttelyn järjestäjät ja näyttelyyn osallistuneet tekijät kiittävät, kun näyttelyvieraat ottavat huomioon viisi tärkeää vinkkiä.

1  Ota muut kävijät huomioon

Huomioi näyttelyvieraat, jotka ovat ottamassa kuvia tilkkutöistä. Odota, että kuva on näpätty ennen kuin menet katsomaan työtä lähempää.

2   Katsoa saa, mutta ei koskea

Vaikka tilkkutyön pinta olisi kuinka kutsuva, älä hipelöi! Edes työn nurkkaan ei saa tarttua kurkatakseen sen kääntöpuolta.

Näyttelyvieraat pitelevät näyttelytöitä ajattelemattomuuttaan. Yhden ihmisen kosketus ei tietenkään pilaa tilkkutyötä, mutta likaa ja tuhrua karttuu vähitellen, jos jokainen sadoista kävijöistä tarttuu työhön. Tekijä ei ilahdu, jos näyttelystä palautuva työ on tähmitty likaiseksi.

3  Ei kannata arvostella ikävästi!

Ellei sinulla ole hyvää sanottavaa jostain työstä, älä sano mitään! Tai odota ainakin, kunnes olet kaukana näyttelypaikasta. Työn tekijä voi seistä vieressäsi eikä hänestä varmasti ole mukava kuunnella ikäviä kommenttejasi työstä, jota hän on ommellut tunteja ja taas tunteja.

(Näin kävi yhdelle tilkkuilijalle – vieläpä kaksi kertaa. Samat naiset arvostelivat hänen työtään ikävään sävyyn sekä näyttelyssä että sen lähellä olevassa kahvilassa, ja hän kuuli heidät kummallakin kerralla.)

4  Keksi sen sijaan hyvää sanottavaa!

Kokeile, löytäisitkö jokaisesta näyttelytyöstä jotain hyvää… täydellisen terävät sakarat blokeissa, värivalinnat, kankaat, reunakanttaus, tikkauskuviot..? Jokaisesta työstä pystyy löytämään jotain kiittämisen arvoista, kun vain haluaa. Lausu kehut ääneen – ajattele, miten tekijän mieltä lämmittäisi, jos hän sattuisi olemaan kuulolla!

5  Jokaisen näyttelytyön ei tarvitse olla mestariteos

Ehkä olet joskus miettinyt, miksi näyttelyyn on otettu mukaan helpolla tekniikalla toteutettu, melko yksinkertainen tilkkutyö. Siihen on hyvä syy: näyttelyissä kannattaa esitellä myös töitä, jotka aloittelija kokisi osaavansa ehkä toteuttaa. Tilkkutyönäyttelythän tekevät harrastusta tunnetuksi ja parhaimmillaan innostavat uusia ihmisiä mukaan tilkkujen kiehtovaan maailmaan!

===

Näyttelykävijän vinkit on julkaistu Tilkkulehdessä 1/2018.