Parhaat silitysvinkit

10 SILITYSVINKKIÄ TILKKUILIJALLE

Tilkkutyön onnistuminen ei ole kiinni ainoastaan ompelutaidoista ja värisilmästä. Silitysraudalla painelu saattaa tehdä ihmeitä tilkkublokillesi ja koko tilkkutyölle! Lue tästä mainiot silitysvinkit tilkkuharrastukseesi!

1. Silitä.

Silitä vähintään yhtä huolellisesti kuin leikkaat ja ompelet. Sileä blokki näyttää oitis paremmalta kuin silittämätön.

Tuntuuko silittäminen ylimääräiseltä vaivannäöltä ja ajan hukalta? Silittäminen saattaa kuitenkin jopa säästää aikaa, sillä hyvin silitettyjen tilkkublokkien saumat on helpompi saada osumaan kohdalleen. Toisinaan blokkien yhdistäminen ei tahdo edes oikein onnistua, ellei saumoja ole silitetty (ja vieläpä sopivaan suuntaan).

2. Käytä kuumuutta

Viileällä raudalla ei synny tulosta, kun olet silittämässä käsityöpuuvilloja. Käytä puuvillalle kolmen pisteen lämpötilaa.

MUTTA jos olet silittämässä tukimateriaalia tai liimaharsoa, tarkista, millaista kuumuutta ne kestävät.

Silitysradoissa ei ole astemerkintöjä vaan vain pistemerkinnät:

  • Kolme pistettä: raudan lämpö korkeintaan 200°C
  • Kaksi pistettä: raudan lämpö korkeintaan 150°C
  • Yksi piste: raudan lämpö korkeintaan 110°C.

Monissa silitysraudoissa on myös merkinnät MAX ja MIN.

3. Painele, älä silittele

Anna kuumuuden ja raudan painon tehdä työ. Silitä painelemalla – edestakainen liike sopii vaatteiden silittämiseen, mutta ei tilkkutöihin. Ensiksikin tilkut ja blokit saattavat venyä ja toiseksi edestakaisliike saattaa rypistää toisen, jo silitetyn sauman tai kääntää sen väärään suuntaan.

4. Varo höyryä

Höyrysilitysrautaa kannattaa varoa kahdesta syystä.

1. Höyry saattaa venyttää tilkkuja ja blokkeja – etenkin täysvinoja reunoja ja saumoja.

2. Höyrysilitysraudat ovat varsinkin vanhemmiten melko epäluotettavia. Tuntuu nimittäin, että kaikki höyrysilitysraudat alkavat ajan mittaan vuotaa ja tussautella ruskeita purskeita silitettävään. Erittäin ikäviä nuo pirskahdukset olisivat juuri valmistuneen tilkkupäällisen valkoisilla tilkuilla.

Jos tarvitset kostean tuomaa lisävoimaa, kastele kangas, tilkku tai blokki sumutinpullolla ennen silitystä. Se on varma konsti välttää ruskeat purskeet.

Älä käytä höyryä, kun silität
– Liimaharsoa
– Freezer-paperia.

4-patch-blokki, jonka saumat on silitetty eri suuntiin

5. Silitä saumat tummalle puolelle

Tai pimeälle puolelle, “to the dark side”. Tumma kangas ei silloin vahingossakaan pääse kuultamaan vaalean läpi.

6. Silitä kohdistettavat saumat eri suuntiin

Aina kun voit, silitä kohdistettavien saumojen saumanvarat toisessa palassa toiselle puolelle ja toisessa toiselle. Kun saumanvarat on silitetty eri suuntiin, saumat osuvat lähes itsestään juuri sopivasti kohdakkain.

7. Ajattele paloturvallisuutta

Silitysraudoissa ei yleensä ole muuta katkaisijaa kuin lämpötilasäätimen äärilaita. Osa raudoista osaa sammuttaa itsensä tietyn ajan päästä, mutta yleensä rauta kytketään pois päältä kiskomalla töpseli seinästä.

Yhdysvaltalaisen The Quilt Show’n kyselyn perusteella

  • 53 % vastanneista kertoi sammuttavansa silitysraudan ja irrottavansa sen pistorasiasta
  • 27 % ilmoitti sammuttavansa raudan ja jättävänsä johdon pistorasiaan
  • 14 % luotti silitysrautansa automaattiseen sammumiseen
  • 4 % piti silitysrautaansa jatkuvasti silitysvalmiudessa.

Varmin tapa varmistaa, ettei silitysrauta jää päälle on sen johdon irrottaminen pistorasiasta. Se on myös ainoa tapa varmistaa, ettei silitysraudan johto syty itsekseen tuleen.

Pistotulpan irrottaminen pistorasiasta tai jatkojohdosta sitten vaatiikin reilusti voimia ja hyvää otetta. Silitysrautojen Schuko-pistotulppa on liki sata vuotta vanha keksintö, ja tuntuukin, että olisi jo korkea aika saada siihen irrottamista helpottavia parannuksia.

8. Suojaa rautasi (ja tilkkutyösi)

Leivinpaperi kestää 250°C kuumuuden. Se on siis oivallinen suoja silittäessä – esimerkiksi kun et ole varma, että kaikki käyttämäsi kankaat ovat kokonaan puuvillaa.

Leivinpaperi silitettävän alle ja päälle, kun silität liimaharsolla kiinnitettäviä kankaita!

9. Varo lainarautaa

Kokeile ensin silittää joutavalle tilkulle ennen kuin asetat yhteiskäyttöisen silitysraudan oman tilkkupintasi tai edes blokkisi pääIle. Aiempi käyttäjä on on saattanut juuri käyttää rautaa liimaharson tai vastaavan silittämiseen ja vahingossa tuhrinut raudan pohjan.

Parempi katsoa kuin katua! Ajattele, jos tunnin aherruksen jälkeen käyt silittämään valmista blokkiasi, ja tähmäinen silitysrauta pilaa sen.

10. Hifistele halutessasi

Oikein tarkka silittäjä painelee ensin raudalla pelkkää saumaa. Tämä poistaa saumasta ompelulangan aiheuttaman laineilun. Englanniksi tekniikalla on nimitys ”setting the seam”. Vasta tämän jälkeen silitetään saumanvarat toiselle puolelle (pimeälle puolelle) tai auki.

Viimeiseksi silitetään vielä oikealta puolelta.

Silitysvinkit on koottu seuraavista lähteistä:

  • Sytykkeitä. Milja Samila, Tilkkulehti 1/2016
  • Helpoin tilkkublokki kahdella eri tavalla. Soile Kivinen ja Tiina Saaristo, Tilkkulehti 1/2013
  • Ironing Tips for the Flattest Quilt Tops. www.quiltingdigest.com