VINKIT TILKKUILIJAN KANGASOSTOKSILLE

PALJONKO KANGASTA KANNATTAA KERRALLA OSTAA?

Tilkkuilijat käyttäytyvät kangasostoksilla eri tavoin. Yhdet ostavat paria kangasta kolme metriä tai enemmän – jopa koko pakan – toiset valitsevat muutamaa kangasta metrin kutakin ja kolmannet haalivat ostoskoriinsa valtavan määrän pienehköjä paloja. Kuka ostaa fiksuimmin?

Helpoin tapa

Ellei omasta kangaskokoelmasta löydy sopivia kankaita, tilkkutyön tekeminen on aloitettava käymällä kangasostoksilla. Helpointa on silloin, jos tilkkutyön ohjeessa on annettu kangasmenekit. Menekkiä ei tarvitse laskea eikä arvata.

Hempeän värisiä tilkkukangaspakkauksia

Kartutatko kokoelmaa?

Tilkkuilusta innostunut on melko todennäköisesti myös rakastunut kankaisiin. Tai ehkä hän on aina pitänyt kankaista. Kankaita rakastava käy kaupoilla aina kukkaron salliessa ja löytää aina uusia houkuttelevia kankaita, joita ilman ei voi elää. Vähitellen (tai vähemmän vähitellen) varastoon kertyy ihanan paljon kankaita, joilla voi leikitellä uutta tilkkutyötä suunnitellessa tai aloittaessa.

Tunteella ostavan peukalosäännöt

  • ”Fättäri,” 50-100 cm – kun ei tiedä tarkkaa käyttötarkoitusta
  • 1 metristä saa kookkaallekin tilkkutyölle reunan viimeistelykaitaleen eli reunakantin
  • 3 m riittää täysimittaisen tilkkupeitteen kehyskappaleeksi
  • 5-6 m taustakankaaksi, ja kangasta voi jäädäkin vielä. Jos taustakappale ei synny yhdestä ostamastasi, koota sen kahdesta tai kolmesta eri kankaasta.

All People Quilt -sivustolla annetaan vielä kankaan kuviointiin perustuvat ostovinkit:

  • Erikoiset kuviokankaat: 25-30 cm, “fättäri” tai 50 cm. Erikoisesti kuvioidut kankaat toimivat parhaiten katseen kiinnittäjinä.
  • Kukkakankaat, paisleyt, geometriset kuviot: 50-100 cm. Ne voivat toimia joko katseen kiinnittäjinä tai blendereinä.
  • Pienikuvioisia on usein helpompi sovittaa tilkkupintaan kuin oikein isokuvioisia.
  • Pilkut ja pallot, raidat, yksiväriset, yhden värin kuviokankaat, batiikit: 50-150 cm. Klassiset kuviot näyttävät upeilta melkein missä tilkkupinnassa tahansa: joko taustalla, katseenkiinnittäjinä tai muihin kuvioihin sulautuen.

Kangasmenekin laskeminen tai arvioiminen

Jos työhön ei ole tarkkaa ohjetta, kankaan menekin laskemisessa on otettava avuksi matematiikka. Hyödyllisiä välineitä ovat lisäksi ruutu- tai millimetripaperi, kynä, värikynät ja laskin tai tietokoneen laskentataulukko-ohjelma.

Laskelmiin tarvitset seuraavat tiedot:

  • Tilkkutyön koko valmiina. Katso yleisimmät peittokoot Tilkkupeittojen vakiokoot -sivulta. Sängynpeitteessä kannattaa ottaa huomioon, kuinka pitkälle reunojen yli se ulottuu ja tehdäänkö siitä tyynyjen alle ja yli taittuva malli.
  • Yhden blokin koko.
  • Tuleeko blokkien ja/tai blokkirivien väliin kaitale. Jos blokkien väliin tulee kaitaleet, blokkeja tarvitaan vähemmän – ja sitä vähemmän, mitä leveämmät välikaitaleet työhön tulee.
  • Miten blokit sijoittuvat työhön (esimerkiksi kulmittain).

Näistä tiedoista pystyt laskemaan, paljonko välikaitalekangasta kuluu ja montako blokkia työhön tarvitaan. Muista saumanvarat!

Kätevintä on seuraavaksi ommella yksi koeblokki joutilaista kankaista ja laskea ja merkitä muistiin, miten paljon siihen kului mitäkin kangasta.

Jos tilkkupeiton jokainen blokki on samanlainen, kokonaismenekin voi arvioida, kun tietää blokkiin valittujen kankaiden leveyden. Nyrkkisääntönä voit pitää, että tilkkutyökankaat ovat 106 cm leveitä, kun niistä on leikattu hulpioreunat pois.

Osta silti enemmän kuin laskit tarvitsevasi

Jos suunnittelet työsi tarkkaan ennen ompelemisen aloittamista ja olet laskenut kankaan menekin, osta silti 20-50 cm enemmän kuin laskelmasi osoittaisivat. Ylimääräinen kangas maksaa vähän enemmän, mutta se voi olla erinomainen sijoitus. Sillä voi välttää tilanteen, ettei kangas riitäkään ajatellusti eikä samaa kangasta voi ostaa mistään lisää.

Sitä voi esimerkiksi tehdä leikkuuvirheen. Kangas on alkujaan voitu mitata epätarkasti, tai se voi kutistua oletettua enemmän leikkuuta ja ompelua edeltävässä pesussa.

Saatat myös lopulta haluta ommella peittoosi reunakantin tilkkupinnassa käyttämistäsi kankaista.

Joku kankaista voi myös olla niin IHANA, että sitä TÄYTYY ostaa ylimääräistä.

Teksti perustuu Tilkkulehdessä 2/2010 julkaistuun artikkeliin, jonka kirjoitti Tiina Saaristo.

Lähteet:

https://www.quilterscache.com/StartQuiltingPages/startquiltingtwo.html
https://www.allpeoplequilt.com/how-to-quilt/quilting-basics/how-much-fabric-should-i-buy