NIMILAPPU TILKKUTYÖHÖN

Tilkkutyön nimilappu - piilossa, mutta tärkeä


Vaikka tekisi tilkkutöitä omaksi ilokseen, jokaiseen vähänkin isompaan kannattaa kääntöpuolelle ommella nimilappu. Kilpailuihin ja näyttelyihin tarjottaviin töihin nimilappu suorastaan vaaditaan.

Ompele nimilappu tilkkutyöhön sen nurjan puolen oikeaan alareunaan. Eli jos työ olisi ripustettu seinälle, voisi ojentaa kätensä ja kurkata vasemman alanurkan alle, jolloin näkisi nimilapun. (Tietenkään esimerkiksi näyttelyissä näin ei saa tehdä, sillä töihin ei saa koskea.)

Kirjoita nimilapulle ainakin nämä tiedot

♦ Työn nimi ja valmistumisvuosi (tai tekeilläoloaika)

♦ Tekijän nimi sekä mahdollisimman täydelliset yhteystiedot. Sähköpostiosoitekin sekä puhelinnumero. Yhteystiedot ovat tärkeitä toisaalta silloin, kun työ on ollut näyttelyssä ja sitä pitää lähteä palauttamaan tekijälle. Toisaalta joku voi haluta ostaa näyttelyssä esillä olevan työn, ja silloin yhteystiedot ovat tarpeen.

Nimilappuun voi kirjoittaa myös lisätietoa. Esimerkiksi:

♦ Kenelle työ on tehty

♦ Työn koko.  Kokotieto auttaa esimerkiksi näyttelyn ripustajaa, jonka ei tarvitse mitata työtä saadakseen tietää, minkä kokoinen se on. On toki hyvin harvinaista, että joku leikkaisi työstä osan pois, mutta siltäkin varalta kokotieto on hyvä olla nimilapussa.

♦ Moniosaisessa työssä nimilappuun kannattaa kirjoittaa lisäksi, mikä osa työstä on kyseessä. Esimerkiksi kolme tilkkutyötä vierekkäin voivat muodostaa kokonaisuuden. Yhden työn nimilapussa olisi kaikkien muiden tietojen lisäksi tieto ”Vasen,” toisen nimilapussa tieto ”Keskiosa” ja kolmannen nimilapussa tieto ”Oikea”.

Käytä pesunkestävää kangastussia tai kirjo tekstit koneella. Tee erillinen lappu: suoraan työn kankaaseen ei kannata kirjoittaa.

Kiinnitä nimilappu tilkkutyöhön erittäin hyvin.

Reunoistaan kiinnittämisen lisäksi nimilapun voi tikata samalla kun tikkaa varsinaista työtä. Nimilapun voi myös kiinnittää ennen reunakaitaleen kiinnittämistä, jolloin sen alareuna jää kaitaleen alle.

Hyvin kiinnitetyssä nimilapussa työn tiedot pysyvät tallessa, mutta se on myös turvatoimi. Epärehellinen ihminen voisi helposti ratkoa huolettomasti työhön ommellun lapun irti ja korvata omallaan – ja väittää työtä omakseen. Kun nimilappu on tiukasti työssä kiinni, se on erittäin vaikea irrottaa (ainakaan jälkiä jättämättä) ja korvata toisella.

Hyvin kiinnitetyn nimilapun lisäksi työhön voi tehdä toisenkin turvaratkaisun. Oman nimen voi kirjoittaa työn nurjalle puolelle reunakaitaleen alle jäävään saumanvaraan. Jos joku onnistuisikin irrottamaan nimilapun ja korvaamaan sen omallaan, työn pystyy vielä todistamaan omakseen, jos osaa kertoa, mitä tekstiä näkymättömissä on ja missä kohdassa.

Nimilapun design

Nimilappu voi olla koristeltu esimerkiksi painetuin kuvioin. Se voi toistella työn teemoja: kolmiotyössä nimilappu voi olla myös kolmion muotoinen. Lappuun voi käyttää työstä jääneitä paloja tai siihen voi applikoida kuvion työssä käytetystä kankaasta.

Nimilapulla pitäisi kuitenkin olla selkeästi ne tärkeät tiedot, joten siitä ei kannata tehdä liian taiteellista tai vaikealukuista.

Lähteenä käytetty:

  • Nimilappu – piilossa, mutta tärkeä, Tilkkulehti 3/2010