TILKKUTAHKON LUENNOT

LUENNOT TILKKUPÄIVILLÄ 2023

Tältä sivulta löydät esittelyt TilkkuTahkon mielenkiintoisista ja monipuolisista luennoista.  Luennot kestävät noin 45 minuuttia. Tapahtumassa Tilkkuyhdistyksen jäsenet saavat tulla kuuntelemaan, katselemaan, oppimaan uutta ja nauttimaan luennoista!

LAUANTAIN LUENNOT

10:45 – 11:30

Lumoava luovuus!

Opetusneuvos Eija Vähälä

Eija Vähälä on muotoilualan pitkäaikainen pioneeri Pohjois-Savossa. Hän on koulutukseltaan käsi- ja taideteollisuusopettaja sekä kasvatustieteen lisensiaatti. Eija työskenteli yli 40 vuotta Kuopion Muotoiluakatemiassa kädentaitojen ja muotoilun koulutusalalla. Lisäksi hän on ollut useissa käsityö-, muotoilu- ja kulttuurialan luottamustehtävissä.
Intohimoisena neulojana Eija näkee kaikkialla luovuutta, joka on meidän jokaisen saatavilla ja jokaisen oikeus. Esityksessään Eija kertoo kuvamateriaalin avustuksella ajatuksiaan meitä kaikkia ympäröivästä luovuudesta.

12:00 – 12:45

Kestävät käsityöt

Niina Väänänen

Niina Väänänen on Itä-Suomen yliopiston käsityön yliopistonlehtori, joka työskentelee Joensuussa. Niina on myös käsityötieteen tohtori, joka tutki väitöksessään mitä kestävä käsityö tarkoittaa. Tässä esityksessä hän avaa ja kokoaa yhteen kestävän käsityön systeemiä, jossa käsityötuotteet, käsityötoiminta ja käsityön aineettomat näkökulmat saumautuvat yhteen. Kestävälle pohjalle rakennettu ’kestävän käsityön tilkkuteos’ tuottaa monipuolista hyvinvointia tekijälle, avaa uusia näkökulmia työskentelyyn ja vahvistaa käsityökulttuuria.

13:00 – 13:45

Tikkaus kruunaa tilkkutyön 

Hannele Wakkari

Innostu tilkkutyön tikkaamisesta! Paitsi että tikkaamalla pidennät suuritöisen tilkkutyösi käyttöikää, saat tikkauksillasi aikaan omaleimaisen ja uniikin ilmeen. Tekemäsi tilkkutyö ansaitsee myös arvoisensa tikkauksen, joka on työn neljäs ja mielestäni tärkein työvaihe. Työn arvohan ei vähene eikä katoa, vaikka lähettäisit sen tikkauspalveluun. Toisaalta on olemassa tapoja, joilla saat suuremmankin tilkkutyön tikattua itse. Heitän sinulle tällä luennolla haasteenkin – tule kuuntelemaan ja ota koppi.

SUNNUNTAIN LUENNOT

10:15 – 11:00

Amerikkalaisten isoäitien tilkkutäkit uusin silmin

Mitä siitä seurasi paitsi Finn Quiltin perustaminen vuonna 1990?

Vuokko Isaksson

Vuokko Isaksson on Tilkkuyhdistyksen jäsen numero 135 ja edelleen aktiivinen yhdistyksen ja Tilkkulehden toimituskunnan jäsen sekä yhdistyksen kunniajäsen. Parhaillaan hän on viimeistelemässä väitöskirjaansa ”Tilkkutyön nousu sängyltä seinälle. Arjen käyttötekstiilin muuttuminen visuaalisen ilmaisun välineeksi Suomessa vuosina 1945–2015”. Väitöskirjan tavoite on tallentaa tilkkuilun ja tilkkuilijoiden historiaa 2. maailmansodan jälkeen.

12:15 – 13:00

Ortodoksiset tilkkutyöt – luento ja kuvasarja

Arja Koistinen

Suomen ortodoksisen kirkon tilkku- ja applikaatiotöitä luovutetun Karjalan alueelta on talletettu Kuopioon RIISAan – Suomen ortodoksiseen kirkkomuseoon. Tekstiiliaarteita oli esillä museon näyttelyssä Kuopion tilkkupäivien aikana vuonna 1998. Karjalaista tilkkutyöperinnettä säilyi, kun arvokkaimmat kirkkotekstiilit evakuoitiin, mutta vaatimattomatkin tilkkutyöt kulkeutuivat ikonien ja sakraaliesineiden kääreinä sekä hevosloimina. Näihin tilkkutöihin on yhdistetty kirjontoja, joista erikoisuutena samettilankakirjonta.

13:15 – 13:00

Tilkkutyön historiaa ja merkitys tekijöilleen

Elina Aro-Ojapellon luento on kulttuurihistoriallinen läpileikkaus ja käsittelee tilkkutyön merkitystä eri kulttuureissa.

Elina Aro-Ojapelto on koulutukseltaan historioitsija, teologi ja valtiotieteilijä. Viime aikoina hän on paneutunut lähinnä kulttuurihistoriaan ja teatteritaiteeseen. Elina kertoo seuraavaa: ”Teen pienimuotoisesti käsitöitä ja suuri intohimoni on tilkkuikonit.”
TAKAISIN TILKKUTAHKO-SIVULLE