Kurssit tilkkupäivillä 2019


Kurssit ovat keskeisin osa vuoden 2019 tilkkupäivien ohjelmatarjontaa.

Valitse yksi kurssi ja ilmoittaudu osallistujaksi Kankaanpään opiston sivuilla.

Tilkkupäiville voi toki tulla ilman kurssille osallistumista. Koko Tilkkukampus-ohjelman näet täältä.

KURSSI 1
KAHDEN VETOKETJUN PENAALI JA PYSTYPENAALI

Sanna Paranko

Tule ompelemaan penaali, jossa on kaksi erillistä vetoketjullista osastoa. Tavarat pysyvät hyvässä järjestyksessä omissa osastoissaan. Tätä mallia voit tehdä kolmea eri kokoa.

Toinen malli on hauska pystypenaali, jossa on omat lokerot tarvikkeille. Penaalin voi asettaa seisomaan pöydälle.

Sanna kiertää päätyökseen opettamassa tilkkukursseilla ympäri Suomea. Häneen voi tutustua tarkemmin selailemalla hänen blogiaan Tilkkuja Sannan tapaan.

KURSSI 2
TIKKAUSKURSSI

Eija Kause

Tikkauskurssilla opit eri tekniikoita, joilla voit tikata tilkkutyösi. Myös ruler-jalalla ompelua akryylimallineilla. Harjoitellaan vapaata tikkausta erilaisia apuvälineitä käyttäen. Ommellaan kauniita vaaleita tikattuja tyynyjä.

Katso lisää Eijan Tilkkutaide-blogista.

KURSSI 3
PÄÄLLYSTÄMISTEKNIIKKA
Marita Lappalainen

Kurssilla opetellaan helpohko päällystämistekniikka, jota voi käyttää monenlaisiin töihin. Sovellamme sitä pikselimäiseen villaneulemattoon, harjoittelemme talon rakentamista, ratkomme maitokannun päällystämisen ongelmia jne. Tavoite on opetella tekniikka, ja harjoitustyöt voi tehdä valmiiksi kotona. Materiaalina käytämme pääosin neuleita.

Marita on ollut yhdistyksen jäsen vuodesta 1997, osallistunut lukuisiin näyttelyihin ja opettanut tilkkutyötä Suomessa ja ulkomailla. Hänen työnsä ovat voittaneet useita palkintoja kilpailuissa..

KURSSI 4
TILKKUPEHMO
Tiina Savo

Kurssilla toteutetaan istuva nalle käsin ompelemalla. Nallen pää kääntyy.

Materiaalina käytetään huopunutta neuletta tai muuta liestymätöntä kangasta.

KURSSI 5
KANGASPÄÄLLYSTEINEN RASIA VANHASTA KIRJASTA
Leila Lajunen, tekstiilityönopettaja

Kurssilla valmistetaan kangaspäällysteinen rasia vanhasta kirjasta.

Päällystämiseen voi käyttää itse värjättyjä tai kuvioituja kankaita tai tilkkupintaa. Rasian voi somistaa nauhoilla, pitseillä, napeilla, …

KURSSI 6
HELMIEN HURMAA
Riikka Santonen, artenomi (AMK)

Helmet hurmaavat myös tilkkutöissä!

Tutustumme kirjontaan sopiviin helmiin, paljetteihin ja strasseihin sekä kankaisiin ja muuhun helmikirjonnassa tarvittavaan.

Kokeilemme yleisimpiä pistoja ja tekniikoita ja samalla voi valmistaa pienen tilkkutyön – esimerkiksi kukkaron tai neulatyynyn. Helmistä on sekä koristeeksi että hyödyksi tilkkutöissä.

KURSSI 7
BOROKIRJONTA
Aino Tanninen, tekstiilityönopettaja

Boro on alkuaan japanilainen maatyöläisten käyttämä tekstiilien paikkausmenetelmä. Se on noussut kansainvälisellä tasolla muodikkaaksi tekstiilien koristelumenetelmäksi. Helppoutensa ja monipuolisuutensa ansiosta sen tekeminen tuottaa mielihyvää tekijälleen.

Kurssilla luodaan katsaus Boro-tekniikan mahdollisuuksiin, tutustutaan materiaaleihin, työvälineisiin ja tekniikkaan. Tehdään harjoitus, jonka voit käyttää vaikkapa I-lukkokehyslaukun, tukirauta- tai vetoketjupussukan koristeluun. Saat ohjeet myös niiden valmistamiseen.

KURSSI 8
MANX-HIRSIMÖKKI
Sari Wenning, tekstiilityönopettaja

Ompelemme hirsimökit käsin, ihan samalla tavalla kuin aikoinaan Man-saarella on tehty.

Mitat saamme omasta kädestämme ja materiaaleina toimivat ihanasti hiukan paksummat, pehmeät kankaat kuten villa, collegejersey, flanelli jne. Harjoittelun jälkeen valmistamme mallikerroista sisustustyynyn. Tekniikka sopii mainiosti matkakäsityöksi!

KURSSI 9
LAUKKU
Lilian Torkko

Ompelemme olkalaukun, jossa on kaksi päällitaskua ja säädettävä olkahihna. Laukun suussa on vetoketju. Laukussa on molemmin puolin koristeena täytetty kangassydän ja nappi. Sisätaskuja on kolme ja laukun mitat valmiina 26 cm x 26 cm.

KURSSI 10
TILKKUILIJAN VÄRIYMPYRÄ
Heljä Reponen

Värjätään Procion MX -väreillä 36 erilaista ja toisiinsa sointuvaa kangasta.  Väriliemen joukkoon voi sujauttaa kirjontalankoja, jolloin niistäkin tulee väreiltään sopivia.

Sillä aikaa kun väri kiinnittyy, Thermofax-seuloilla voi painaa kuvioita pigmenttiväreillä.

KURSSI 11
LOMITTAISET KOLMIOT – HELPPOA JA NÄYTTÄVÄÄ
Katri Eskelinen

Tämä hauska pikatekniikka sopii kaikille, taitotasosta riippumatta! Aloittelijakin onnistuu ja enemmän tilkkuillut saa varmasti haastetta kun lähdetään muokkaamaan tekniikkaa. Kurssilla voit keskittyä ompelemaan erilaisia versioita tästä tekniikasta tai voit valmistaa blokista valmiin tuotteen, esim. pienen kassin tai pussukan.

Tutustu opettajaan Katrin tilkkuope-blogissa!

KURSSI 12
EKOTEKO- PAPERITYÖPAJA
Pirjo Valinen,pukusuunnittelija

Tee paperista puku, päähine, naamio tai vaikka verhot!

Tutustu paperin käyttömahdollisuuksiin myös vahvistettuna kankailla ja erilaisin värjäys- ja maalausmenetelmin työstettynä.

Tarvitset vain valkoista paperia, harsokangasta, värejä, vähän rautalankaa, jonkin verran lämpöä (silitysraudan) ja isot siivet mielikuvitukselle!

Pajamestarina toimivalla Pirjo Valisella on yli 40 vuoden kokemus pukusuunnittelusta. Hän on saavuttanut myös kansainvälistä mainetta käyttämällä menestyksekkäästi paperia näyttämöpukujen valmistamisessa.

KURSSI 13
ELEKTRONISET LEIKKURIT APUNA TILKKUTYÖSSÄ
Zsófia Tisza-Toivio Lumikelloilta

Tutustumme Silhouetten ja Brotherin elektronisten leikkureiden tarjoamiin mahdollisuuksiin erilaisten materiaalien leikkaamisessa. Molempien valmistajien laitteilla voi leikata valmiita tai itse suunniteltuja malleja mitä erilaisimmista materiaaleista.

Leikattaviksi soveltuvat mm. erilaiset lämpösiirtomateriaalit (joita käytetään esimerkiksi t-paitojen koristeluun), tarravinyyli, monet tekstiilit, useat huopalaadut, monet nahka- ja tekonahkalaadut, puuviilu, paperi, kartonki, leimasinsilikoni ja totta kai erilaiset sapluunamateriaalit (kankaanpainantaa tai korukivillä koristelua varten).

Lisäksi laitteilla voi piirtää – ja tämä on vasta alkua!

Tutustumme leikattavien kuvioiden suunnitteluun ja muokkaamiseen tietokoneella ja ilman tietokonetta. Toteutamme ensin mallitöitä kartongista ja etenemme kankaiden leikkaamiseen.

TAKAISIN TILKKUKAMPUS-SIVULLE